ERDON Helyi hírek

2018.06.12. 13:25

Női politikai vezetők fórumán vett részt Biró Rozália

Biró Rozália, a Román Képviselőház külügyi bizottságának elnöke június 6-8. között részt vett Vilniusban a Női Politikai Vezetők (WPL) globális fórumán.

Biró Rozália, a Román Képviselőház külügyi bizottságának elnöke június 6-8. között részt vett Vilniusban a Női Politikai Vezetők (WPL) globális fórumán.

A történtekről az RMDSZ váradi székházában tartott sajtótájékoztatón számolt be kedd délben. Elmondása szerint az évente megszervezett tanácskozáson az idén több mint 400, a világ minden tájáról, 57 országból érkezett női politikus volt jelen, olyanok, akik tevékenységükkel elősegítik a nők szerepének, valamint a döntéshozatalban való részvételének érvényesülését a saját hazájukban. A romániai delegációt két képviselőnő és négy szenátorasszony alkotta. A küldöttség, illetve Biró Rozália ezt megelőzően egy hónapon keresztül dolgozott egy tanulmányon, mely arra vonatkozott, hogy 1990-2018 között hogyan alakult a női képviselet a különböző döntéshozatala szinteken, illetve jutott érvényre a genderek közti és az esélyegyenlőség Romániában.

A litván fővárosban ismertetett összefoglalóból kitűnik, hogy a nők parlamenti jelenlétében ugyan lassú, de előrehaladás tapasztalható, hiszen az 1990-1992 közötti ciklust jellemző 4,9 százalékról mostanra 19,7 százalékra bővült, azonban ez is még csak arra elegendő, hogy az Európai Unióban az utolsó előtti helyet foglaljuk el az e tekintetben sereghajtó Magyarország (9%) előtt. A kormányösszetételben első szinten (minisztériumok és államtitkárságok) az arány 19 százalékról (2009-ben) 38 százalékra (2016-ban) nőtt, míg másodlagos szinten (hozzáadódnak még az igazgatóságok is) jelenleg 52 százalékos, ami második helyet jelent Görögországgal megosztva az EU-ban e téren listavezető Szlovénia (53%) mögött. Amúgy pedig világszerte a férfiak uralják a politikai életet, a kevés üdítő kivétel közé sorolható például Franciaország és Mexikó, ahol az alkotmány garantálja az 50-50 százalékos nemek közti arányt az állami döntéshozó szinteken, Németország, ahol törvény írja elő ezt a szövetségi hivatalokban, valamint Ruanda, ahol a nők parlamenti képviselete 63 százalékos, de ennek ne tessék annyira örülni, mivel ez amiatt lehetséges, mert a férfiak meghalnak a törzsi és egyéb háborúkban.

Lányokat vezetőknek

Megtudtuk azt is, hogy a vilniusi eszmecserén június 7-én Ana Birchall román miniszterelnök-helyettes és Biró Rozália találkoztak Marie-Louise Coleiro Precaval, Málta köztársasági elnök asszonyával, és a bilaterális együttműködés elmélyítéséről, valamint az EU értékeinek erősítéséről tárgyaltak. Málta államfője felhívással fordult a romániai tárgyalópartnerek felé, annak szükségességét hangsúlyozva, hogy Romániában is elindítsák a „Girls2leaders” (Lányokat vezetőknek) elnevezésű, nemzetközi szinten kibontakozó mozgalmat, amely 18-25 év közötti, közéleti vezető szerepet vállalni szándékozó fiatal hölgyek nőszervezetek, illetve politikusnők általi támogatásában konkretizálódik.

Biró Rozália találkozott a Zuraida Kamaruddin asszony, helyi kormányzási és lakásügyi miniszter által vezetett maláj delegációval, Gjulumser Kasapival, a macedón parlamenti pártok közötti női érdekvédelmi csoport elnökével és Khin Situval, a Mianmari Köztársaság parlamentjének képviselőjével. Elemezték a kétoldalú kapcsolatok jelenlegi állapotát, azok fejlesztési potenciálját, valamint Románia támogatási lehetőségeit az ENSZ Biztonsági Tanácsa nem állandó tagsági tisztségének elérése céljából a 2020-2021-es időszakra vonatkoztatva. Biró Rozália egyeztetett Silvana Koch-Mehrinnel is, a WPL elnökével. Tárgyaltak a nők döntéshozatalban való részvételének helyzetéről Romániában, azokról a törvénymódosítási lehetőségekről, amelyekkel a nőkkel szembeni erőszak jelenségét próbálják visszaszorítani, illetve az RMDSZ NEEEM-kampányának eredményeiről, jelentőségéről és szükségességéről.

Június 8-án délután a külügyi bizottság elnöke és Oana Mioara Bîzgan- Gayral képviselő asszony megbeszélést folytatott Virginija Langbakk-kal, a Nemek Közti Egyenlőség Európai Intézetének (EIGE) igazgatónőjével. Górcső alá vették a nemek közti egyenlőség kérdését Romániában, európai és globális szinten, és beszélgettek az isztambuli egyezmény megvalósítását felügyelő intézményközi munkabizottság tevékenységéről. Ebben a kontextusban Biró Rozália hivatalosan meghívta az EIGE vezetőjét, hogy vegyen részt Bukarestben egy vitafórumon, amelyet a külügyi szakbizottság keretében működő említett munkacsoport szervezne, parlamenti képviselői és civil szervezetek jelenlétében, a nőkkel szembeni erőszak leküzdése és felszámolása érdekében, 2018 utolsó negyedévében.

Záróbeszédében Biró Rozália kiemelte úgy a küldöttség tagjainak, mint a hazai parlamenti pártok női politikusainak elköteleződését a tényleges esélyegyenlőség megvalósulásában, és a döntési folyamatokban való részvétel százalékos arányának növelésében. Hangsúlyozta, hogy e társadalmi változások létrejöttében a legfontosabb szerepük a politikai tömörülések nőszervezeteinek van, és a legjelentősebb feladat azon női politikusokra hárul, akik döntési lehetőséget garantáló tisztségekben vannak.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!