ERDON Helyi hírek

2018.04.02. 12:45

Népszerű a nagyváradi húsvéti vásár

Húsvéti vásár zajlik a Szent László téren, állatsimogató, kézműves-foglalkozások, helyi áruk, finom ételek és italok várják az érdeklődőket március 30. és április 9. között.

Húsvéti vásár zajlik a Szent László téren, állatsimogató, kézműves-foglalkozások, helyi áruk, finom ételek és italok várják az érdeklődőket március 30. és április 9. között.

A vásár péntek délután 2 órakor nyílt meg. A szép időjárás kedvezett az eseménynek, délutánra kitisztult az ég, kellemes napsütésben nézelődhettek az érdeklődők. A Bihar Megyei Tanács, a helyi önkormányzat, a Nagyvárad és Térsége Turizmusát Népszerűsítő Egyesület (APTOR) és a Bihar Megye Turisztikai Desztináció Menedzsment Ügynökség (TDM) közös szervezésében létrejött eseményen 28 házikót állítottak fel helyi árusok és ételárusok számára, valamint virágok, húsvéti dekorációk díszítik a Szent László teret. A TDM igazgatója, Bántó Norbert többször hangsúlyozta: feltétel volt a szervezésbe való bekapcsolódáshoz a kétnyelvű feliratozás. Hozzátette, hogy a vásárt Debrecenben is promoválták, ahol nincs ilyen rendezvény, onnan is várnak tehát turistákat. A városi költségvetésben 85 ezer lejt irányoztak elő az eseményre, a TDM pedig 30 ezer lejjel járul hozzá a kiadásokhoz.

Vásár

Pénteken és szombaton több százan látogatták a vásárt, ahol 15 standot állítottak fel, hagyományos és szezonális termékek árusítására. A vasárnapi kedvezőtlen időjárás miatt kevesebben látogattak ki. A vásáron különleges sajtokat, lekvárokat, édességeket lehet vásárolni, valamint húsvéti dekorációkat, kézzel készített népművészeti termékeket, ékszereket. Az ínycsiklandozó ételek, a kürtös kalács és hideg sör sem marad el, az ételstandoknál friss ételeket, hideg italokat lehet kapni. A Szent László téren egy fedett ülőrész is ki van alakítva, arra az esetre, ha esni fog – ez vasárnap jól is jött.

Tevékenységek

A Szent László téren lévő Mihai Viteazul szobor körül a gyermekek hagyományos fajátékokat próbálhatnak ki, valamint az ott elhelyezett fehér sátor kézműves tevékenységeknek ad helyet a Bihar Megyei Tanfelügyelőség közreműködésével, pénteken ott tojásfestés zajlott az Ovisuli Egyesület és a Diákokért Egyesület közös szervezésében. A vásár nyitvatartási ideje alatt az állatsimogató is meglátogatható, valamint időről időre a húsvéti nyuszi is felbukkant. Szombaton a Lilliput Társulat előadta a Magelóna históriája című előadást, a szeles idő miatt ennek helyszínéül az Árkádia Bábszínház szolgált: jelmezbe öltözve hívogatták a gyermekeket és szüleiket a Szent László téren szombat délelőtt. Vasárnap Bihar megyei húsvéti hagyományokat mutattak be a néptáncosok.

Szombaton és vasárnap idomított kutyák ügyességi bemutatójára is sor került, mely sok érdeklődőt vonzott a térre. Látványos bemutatóval készült az Északi Kutyaidomító Klub és a Braveheart Oradinum. Alexandru Bondar, az Északi Kutyaidomító Klub tagja elmondta: az esemény lényege, hogy megmutassák, milyen ügyesek is lehetnek, illetve milyen egy jól nevelt kutya, valamint, hogy a közösség számára milyen hasznos szerepet tölthetnek be. A bemutatón különböző korú kutyák szerepeltek, ennek az volt a célja, hogy bemutassák, mire képes egy kölyökkutya, amely kezdő még, és mire egy felnőtt, már jól képzett eb.

Nagypénteki tojásfestés

Az Ovisuli Egyesület és a Diákokért Egyesület közös szervezésében péntek délután 14 órai kezdettel nagypénteki tojásfestésre került sor a fehér sátorban. A gyermekeik szüleikkel, nagyszüleikkel együtt vettek részt a tevékenységen, ahol hagyományos módon festettek tojást, viasszal és egyéb technikákkal díszítették ezeket. Pető Dalma, az Ovisuli Egyesület elnöke többször kihangsúlyozta, hogy a program célja sikeresen megvalósult, hiszen ők egy olyan közösségi teret akartak létrehozni, ahol a család valóban együtt van, a gyermek az édesanyja, édesapja mellett tölthet el egy délutánt a készülődéssel. Kevés olyan tevékenység van a városban, mely a családot összehozza, ahol a család tagjai mind együtt szórakoznak, ügyeskednek; az egyesületek célja, hogy több ilyen programot szervezzenek.

A helyszínen három tanítónő felügyelte és vezette a programot: Koncz Ágota a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnáziumból, és Perecz Simó Annamária, valamint Vass Annamária a 11-es számú iskolából.

A több órás program két nyelven zajlott. A felhívásban szerepelt, hogy a gyermekek vigyenek magukkal főtt vagy kifújt tojást, de a szervezők is biztosítottak 150 fehér tojást. A résztvevő gyermekeknek csokinyuszit adtak ajándékba.

Húsvéti hagyományőrzés 

A húsvéti vásár keretein belül vasárnap délben Bihari húsvéti hagyományok bemutatására is sor került, eredetileg a Szent László téren zajlott volna az esemény, de az eső miatt áthelyezték a Fekete Sas palota alá. A húsvéti hagyományok szerint húsvéthétfőn a legények meglocsolják a lányokat, miután egy locsolóvers elmondása után engedélyt kapnak erre. Vasárnap ezt a szokást mutatták be Nagyváradon, az esemény látványosságát fűszerezték a néptáncelőadások, a bihari Gáspár András diákjai és a borsi Galagonya néptánccsoport lépett fel. Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács elnöke köszöntötte a résztvevőket, aki elmondta, hogy már második éve szervezik meg ezt a programot hagyományteremtő szándékkal, majd kellemes ünnepet kívánt azoknak, akik a húsvétot ünneplik és azoknak is, akik a virágvasárnapot.

További programok

A vásáron még több napon keresztül számos programra kerül sor, ma 17–18 óra között a meseházban agyagozást és korongozást szerveznek. Péntektől hétfőig, április 6-tól 9-ig a hagyományos fajátékokkal felállított gyerekpark újra nyitva lesz 11–19 órák között, ugyanezeken a napokon 14 órai kezdettel kézműves-foglalkozások lesznek, valamint hétvégén újra ellátogat a húsvéti nyuszi a Szent László térre, és az idomított kutyákkal újra bemutatót tartanak. Emellett szombaton 12 órától bábszínházi előadásra, hétfőn 14 órától pedig húsvéti hagyományok bemutatására kerül sor. Továbbra is nyitva lesznek az ételeket és különböző termékeket árusító standok. A vásár keddtől csütörtökig 14–21 óra között látogatható, péntektől hétfőig 12–22 óra között.

Törő Enikő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!