ERDON Helyi hírek

2008.10.07. 13:24

Nem tudni, meddig veszít értékéből a lej

<p>Néhány nap leforgása alatt jelentősen megnőtt az euró árfolyama a lejhez képest, s egyes szakértők szerint ez csak a kezdet. Mindez legelőször azokat érinti, akik euróban vettek fel bankhitelt.</p>

A Román Nemzeti Bank lej-euró referenciaárfolyama az október elsejei 3,73-ról október 6-ra már 3,94-ra módosult, ma (kedden) viszont enyhe csökkenést regisztrált. „Mindez normális, tekintettel a nemzetközi helyzetre, valamint az utóbbi hetekben meghozott döntésekre” - nyilatkozta az utóbbi napok történéseivel kapcsolatban Mugur Isărescu, a Román Nemzeti Bank kormányzója. Mint magyarázta, a fizetésemelésekre vonatkozó ígéretek „nagyon nagyvonalúak”, viszont magától értetődő, hogy ez a valutaárfolyamban is tükröződik. Is[rescu szerint mindazonáltal nem súlyos a helyzet, de ha azzá válik, „a nemzeti bank bármikor közbe tud lépni, hogy lecsendesítse a hazai pénzügyi piacon kialakult szituációt, s nem csak nyilatkozatokkal, hanem valós rendelkezésekkel.”

Különböző meglátások

Egyes bukaresti pénzügyi szakértők szerint a lej értékvesztése folytatódik, akkor is, ha a Román Nemzeti Bank közbelép, s lehetségesnek tartják, hogy év végéig az euró akár 4,2 lejt érjen a referenciaárfolyam szerint. Ez meghaladná a csaknem öt évvel ezelőtti „történelmi” 4,14 lejt. Nicolae Alexandru-Chidesciuc, az ING-bank közgazdásza szerint például, mivel a hazai gazdasági helyzet az utóbbi félévben nem javult, nem valószínű, hogy a lej-euró árfolyam visszatérjen a korábbi értékhez. Ciprian Dascalu, a Millenium Bank szakértője viszont azt nyilatkozta: az euró semmiképp sem lépi túl a lejhez viszonyított jelenlegi értékét.

A hazai pénzügyi helyzet helyi vetületéről Dorin Gogát, a Román Fejlesztési Bank (BRD) nagyváradi fiókszervezetének igazatóját kérdeztük. Elmondta: úgy látja, mostanában mindenki kétszer meggondolja, mielőtt eurót vásárolna, vagy eladna, az ügyletek száma náluk érezhetően csökkent. „Akik eurót adnának el, azt várják, hogy tovább nőjön az értéke, akik pedig vennének, abban reménykednek, hogy hátha minden visszatér a régi kerékvágásba” - mondta.

Kik a szerencsések?

Egyelőre bankhiteleket ugyanolyan ritmusban nyújtanak, mint korábban, viszont csökkent az euróban felvett hitelek népszerűsége. A hitelnyújtási feltételek hamarosan szigorodni fognak, egyelőre azonban változatlanok. „Nem lenne korrekt, ha bármit is tanácsolnék, én is tudni szeretném, hol áll meg a lej értékvesztése. Ha nem tér vissza a korábbi értékéhez, az nagyon rosszul érinti mindazokat, akik euróban vettek fel hiteleket” - mondta az igazgató. Jelenleg azok a legszerencsésebbek, akik fix kamatú hiteleket vettek fel lejben, tette hozzá, a változó kamatú, lejben felvett hitelek esetében ugyanis szintén a havi részletek növekedésére számíthatunk.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!