ERDON Helyi hírek

2016.08.15. 18:13

„Nem”-re buzdít Tőkés László a kvótanépszavazáson

A magyar kormány által a kötelező betelepítési kvóta ügyében kiírt népszavazáson való részvételre buzdítja a romániai magyar állampolgárokat Tőkés László EP-képviselő.

A magyar kormány által a kötelező betelepítési kvóta ügyében kiírt népszavazáson való részvételre buzdítja a romániai magyar állampolgárokat Tőkés László EP-képviselő.

A pénteken a nagyváradi EP-képviselői irodában megtartott sajtótájékoztatón Tőkés László elmondta, hogy mind az erdélyi Magyar Néppárt (EMNP), mind peddig az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) csatlakozik a magyar kormány által a kötelező betelepítési szabályozás kérdésében kezdeményezett népszavazásához, mely október 2-án lesz. „Közismert, hogy az Európai Bizottság (EB) továbbra is kitart a migránsok kötelező elosztása mellet, és a napokban nyilatkozott Jean Claude Juncker bizottsági elnök, hogy a szolidaritás elvén alapuló elosztási rendszert fenntartják” – fogalmazott Tőkés, aki emlékeztetett arra, hogy az EB elnöke bírálta többek között Magyarországot, mondván, hogy a gyorsan összenövő világban értelmetlen volna, ha Európa felaprózódna nemzeti alkotóelemeire, vagyis a tagállami szuverenitást támadja a globalizmus és az Egyesült Európai Államok szellemében.

Álszolidaritás

„Ez azonban egy álszolidaritás, hiszen amikor a kisebbségi kérdéseket, a restitúció ügyét, vagy az autonómia ügyét vettettük fel időről időre az Európai Unióban, akkor mindig a tagállami kompetenciákra hivatkoznak, és ezek nevében utasítják vissza jogos követeléseinket. Ebben az esetben viszont szó sem esik tagállami kompetenciákról, pedig hát van-e annál jelentősebb tagállami kérdés, hogy egy ország népe maga döntse el, hogy kiket akar befogadni, kikkel akar együtt élni? Felülírhatja-e az EU a tagállami szuverenitást?” – hangsúlyozta Tőkés László, aki leszögezte: „csak egyetérteni lehet azzal, hogy Orbán kormány visszautasítja az EU tagországokkal szembeni diktátumát és azt a zsarolást, mely még a szankciók életbe léptetésétől sem riad vissza, és ezáltal próbálja a betelepítendők számát meghatározni. Az igazi demokrácia azt jelenti, hogy joga legyen egy országnak dönteni abban, hogy kiket fogad be, és kiket nem fogad be. A népszavazás egy igazi demokratikus kezdeményezés, és az EMNP és EMNT ebben az értelemben az összenemzeti szolidaritás jegyében áll a nem-mel szavazók mellé”. Tőkés László hozzátetette, hogy az erdélyi magyar állampolgárok regisztráltassák magukat a Nemzeti Választási Iroda névjegyzékébe, és ha regisztráltak, akkor éljenek szavazati jogukkal, és szavazzanak „Nem”-mel a népszavazáson feltett kérdésre.

Gyakorlati tudnivalók

Az október 2-án zajló népszavazás gyakorlati tudnivalóiról Nagy József Barna, a nagyváradi Demokrácia Központ vezetője tájékoztatott. Felhívta a figyelmet arra, hogy azok a külhoni magyarok, akik megkapták a magyar állampolgárságot, nem lesznek automatikusan felvéve a választási névjegyzékbe, ezt külön igényelni kell a Nemzeti Választási Irodától. A regisztrációt a legkönnyebben a nemzeti választási iroda honlapján lehet megtenni. Elmondta továbbá, hogy az erdélyi magyar állampolgárok levélben fognak tudni szavazni, választási csomagot kapnak levélben, ebben benne lesz a népszavazás kérdése, amelyre igennel vagy nemmel lehet válaszolni. A szavazólapot be kell majd tenni a borítékban lévő válaszborítékba, és fel lehet adni postán, de mivel a korábbi tapasztalatok azt mutatták, hogy nem minden Romániában postán feladott szavazat érkezett el időben a címzetthez, ezért többen Magyarországra utaztak és egy ottani postán adták fel levélszavazatukat. Ugyanakkor most is lehetőség van arra, hogy a szavazók valamelyik a közelükben lévő Demokrácia Központhoz, EMNP, vagy EMNT-irodához vigyék el szavazatukat, mert ezek a szervezetek eljuttatják a kolozsvári magyar konzulátusra az összegyűjtött szavazatokat. „Nagyon fontos tudni, hogy regisztrálni csak szeptember 17-ig lehet, aki addig nem regisztrál, az ezen a népszavazáson nem tud részt venni” – húzta alá Nagy József Barna. Hozzátette, hogy azok, akik már korábban regisztrálták magukat a választási névjegyzékbe, nem kell újra nyilvántartásba venniük magukat, mert egy regisztráció tíz évig érvényes. Hozzátette, hogy csak azok a korábban már regisztrált személyek kell újra felvétessék magukat a választási névjegyzékbe, akik időközben elköltöztek, vagy nevet változtattak, vagy más módosulás történt a korábbi regisztráció óta. A nyilvántartásba vett szavazópolgárok szeptember közepéig megkapják a választási értesítőt, amelyben tájékoztatják őket a szavazás módjáról. Aki szeptember közepéig nem kapja meg a szavazási tájékoztatót, érdeklődjön a Nemzeti Választási Irodánál, hogy miért nem kapta ezt meg.

Miről szavazunk

Csomortányi István, az EMNP Bihar megyei szervezetének elnöke ismertette a szavazólapon szereplő kérdés szövegét: „Akarja-e, hogy az Európai Unió az országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?” A kérdésre igen-nel vagy nem-mel lehet szavazni, és Csomortányi István megismételte azt, hogy mind az EMNP, mind az EMNT arra ösztönzi a választópolgárokat, hogy nem-mel szavazzanak. „Bárhol vidéken és Nagyváradon a magyar állampolgárok bármely önkormányzati tanácsosunkhoz, tagjainkhoz, szervezetünkhöz bizalommal fordulhatnak egyrészt abban, hogy a regisztrációban segítsenek nekik, másrészt pedig azért, hogy majd a levélszavazatok biztonságban és időben célba érhessenek” – fogalmazott Csomortányi.

Tét

Arra a kérdésünkre, hogy amennyiben a szavazás eredménye a magyar kormány szempontjából kedvező lesz, ez mennyiben befolyásolhatja majd az Európai Bizottság és általában az Európai Unió (EU) jelenlegi migránspolitikáját, Tőkés László távoli analógiaként Nagy Britanniának az Európai Unióból történő kilépését említette, mondván, hogy „egyik ország álláspontját sem tekintheti nem létezőnek az Európai Unió, mint ahogy az EU maga is a konszenzus elve alapján működik. Egy demokratikus akaratnyilvánítás ebben az ügyben rendkívüli horderejű és az EU legjobb hagyományainak a vonalán halad, éspedig a közvetlen demokrácia, az igazi demokrácia útján. Megítélésem szerint az EU a nemzetek Európája elvét és a tagállami szuverenitás elvét erősíti és azáltal válik az egység a sokféleségben európai elv igazán megélhetővé, hisz mindenki megőrzi szuverenitását, sajátosságait, értékeit, ugyanakkor egységbe szerveződik. Nagy horderejűnek és precedensértékűnek tartom a népszavazást, akár a visegrádi négyek összefüggésében, akár a Nyugat-Balkán vonatkozásában”- fejtette ki véleményét Tőkés László.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!