ERDON Helyi hírek

2011.01.31. 13:09

Nem javul a levegőminőség

<p>Nagyvárad - Loredana Ţîrţ, a Bihar Megyei Környezetvédelmi Ügynökség sajtószóvívője hétfőn azt nyilatkozta az erdon.ro-nak: Nagyváradon átlagértékeket mértek.</p>

Debrecenben az elmúlt hétvégén átlépte a riasztási küszöbértéket a szálló por koncentrációjának 24 órás átlagértéke. A rövid távú meteorológiai előrejelzések szerint az időjárásban jelentős változás nem valószínű, így a levegőminőség számottevő javulása sem várható. A légszennyezettség további romlásának elkerülése érdekében a cívisvárosban arra kérik a lakosságot, kerüljék a személygépjárművek (főként a dízel üzeműek) használatát, lehetőség szerint utazzanak tömegközlekedéssel, kerékpárral vagy gyalog.

Loredana Ţîrţ, a Bihar Megyei Környezetvédelmi Ügynökség sajtószóvívője hétfőn azt nyilatkozta az erdon.ro-nak: Nagyváradon átlagértékeket mértek, sem a szálló por koncentrációja, sem pedig a nitrogén-dioxid vagy a kéndioxid koncentrációja nem haladta meg a riasztási szintet.

A porrészecskék ingerlik, esetleg sértik a szem kötőhártyáját és a felső légutak nyálkahártyáját, lejutnak a tüdőhólyagokba. A por belégzése ugyanakkor a légzőszervi betegek (asztma, bronchitis) állapotát súlyosbítja, csökkenti a tüdő ellenállóképességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben. Veszélyeztetettek a légúti betegségben szenvedők, az idősek és a kisgyermekek. Nekik azt javasolják, hogy kerüljék a szabadban való tartózkodást és a szellőztetést lehetőleg a déli, kora délutáni órákban végezzék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!