ERDON Helyi hírek

2013.04.16. 13:48

Nem indokolt a Kert utca lerombolása

Bár Nagyvárad urbanisztikai fejlesztési mesterterve megfelelő stratégiai célokat jelöl meg, vannak benne teljesen értelmetlen elképzelések is, véli a szakember. Emődi Tamás ismert nagyváradi építész nyilatkozott szerkesztőségünknek a mestertervvel kapcsolatban.

Bár Nagyvárad urbanisztikai fejlesztési mesterterve megfelelő stratégiai célokat jelöl meg, vannak benne teljesen értelmetlen elképzelések is, véli a szakember. Emődi Tamás ismert nagyváradi építész nyilatkozott szerkesztőségünknek a mestertervvel kapcsolatban.

 

Jelenleg is a közvita időszakában van az az ún. mesterterv, amely Nagyvárad általános városfejlesztési tervének alapját fogja képzeni, és amely meghatározza majd Nagyvárad fejlődését az elkövetkező évtizedekben. Emődi Tamás ismert váradi építészt kérdeztük a mestertervről, aki elmondta, hogy még nem készült el a közlekedési előtanulmány, ami nagy mértékben meghatározza majd azt, hogy a mesterterv mennyire lesz működőképes. „Alapvetően pozitív véleményem van a mestertervről, mert az abban megjelölt stratégiai célok megvalósítására szüksége van a városnak. Ilyen például a déli elkerülő utak kiépítése, vagy egy belső, gyorsabb forgalmú közúti gyűrű kialakítása, mely a Vámház (Sucevei) utca kiszélesítésével valósulhat meg.” Emődi Tamás hozzátette, hogy a Vámház utcán olyan jellegű épületek vannak, hogy hosszú távon elképzelhető, hogy bontásra kerülnek, és akkor megvalósulhat a belső gyűrű. A gyalogos és biciklis közlekedés megkönnyítésére tett javaslatok is jók, a kerékpárturizmus elősegítése a mestertervben is benne van.

Indokolatlan pusztítás

De nem minden tervről nyilatkozott ilyen kedvezően a szakember, sőt: „A Kert (Avram Iancu – szerk. megj.) utcának a szélesítése egy baromság. Ez az elképzelés ilyen egyértelműen megfogalmazva nincs is benne a mestertervben, tudomásom szerint a polgármester nyomására került be a javaslat. A terv készítői csak azt javasolták, hogy a Kert utcán utat kell nyitni a bicikliseknek, és ha funkcionálisan össze akarjuk kötni az állami egyetemet a városközponttal, akkor a Kert utcának ebben nagy a szerepe. Amit a polgármester javasol, az már csak azért is irreális, mert a kisajátítási költségek aránytalanul nagyok volnának, és nem is biztos, hogy a bíróság helyt adna a műveletnek, mert bicikliutak építésével nem indokolhatók a kisajátítások. Nem beszélve arról, hogy ott van egy műemléképület, az egész utca értékes a városkép szempontjából. A város szövetébe ily módon beavatkozni nem lehet” – fogalmazta meg álláspontját Emődi Tamás.

Ugyancsak vitatható eleme a tervnek az az elképzelés, hogy a villamosforgalmat rávigyék a Kert utcára, mert ez a szakember szerint csak bonyolítaná a közlekedést. Az a mestertervben szereplő elképzelés sem nyerte el Emődi Tamás tetszését, hogy biciklis-gyalogos hidat építsenek a Sas palota és a Rimanóczy szálloda között. „Száz méterre egy létező híd mellé gyalogos hidat építeni ablakon kidobott pénz és vizuálisan is kifejezetten zavaró. Nagyvárad legjellegzetesebb városképe a Körös part zsinagóga felőli szakasza, és az a funkció, amit ez a híd ellátna, könnyűszerrel megoldható a Szent László híd szélesítésével, amelynek most jár le a garanciája, és a város már elrendelte a híd megerősítését. A megerősítés mellett a híd kiszélesítése a kerékpáros és gyalogos forgalom számára nem jelentene nagy műszaki bonyodalmat” – fejtette ki Emődi Tamás. Hozzátette ugyanakkor, hogy a Kossuth (Independenţei) – Körös (Vladimirescu) utca vonalát, valamint a Beöthy Ödön (Maniu) – Kapucinus (Moşoiu) utca vonalát nem lehet lezárni az autóforgalom elől. Megoldást jelenthet viszont az, ha korlátozzák a főtéren az autóközlekedést, sőt, hétvégenként akár le is lehetne zárni a közúti forgalom előtt a Szent László teret. Ugyanakkor a szakember véleménye szerint mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a tömegközlekedést és a bicikliközlekedést ösztönözzék. Csakhogy egyelőre a kerékpár közlekedési lehetőségek katasztrofálisak a városban, itt-ott van néhány biciklizésre alkalmas szakasz, de ezeket össze kellene kötni. Egy ilyen megoldás lehet az Ezredévi emléktértől (Libertăţii) haladó bicikliút összekötése a Baross (Dacia) híd alatt a Continental szálló melletti Körös-part szakasszal, magyarázta Emődi.

Parkolóházak

Emődi elmondta azt is, hogy elvben jó ötlet parkolóházak építése, csakhogy Nagyváradnak nincs szüksége négy parkolóházra a városközpontban, már csak azért sem, mert – ahogy Cristian Puşcaş építész korábban a sajtónak nyilatkozva elmondta, és amivel Emődi is egyetért – a parkolóházak mágnesként fogják vonzani a kocsikat a központba. Nagyon jól meg kell gondolni azt, hogy hova épít a város parkolóházat, vélekedett Emődi. A Sas palota és a Sebes-Körös közé építendő parkolóház terve jó, de csak akkor, ha korlátozzák a használatát, és csak azoknak az intézményeknek, irodaházaknak a dolgozói vehetnék igénybe, amelyeknek dolgozói amúgy is kocsival járnak munkába. Máskülönben az autóforgalmat egészen a város szívében fogja vonzani ez a parkolóház. A városháza melletti egykori kantin lebontását autóparkoló építése céljából szintén baromságnak nevezte Emődi, „még szerencse, hogy nem valósult meg ez az elképzelés” – fűzte hozzá. Az egykori járványkórház helyén még a mesterterv elkészítése előtt elkezdték egy parkolóház építését, és mint Emődi elmondta, nem teljesen világos, mely irányból hajthatnak majd be, illetve ki a kocsik abból a parkolóból. Ugyancsak tisztázatlan az egykori Voinţa stadionnál építendő parkolóház ügye, hiszen a területet tulajdonviszonyai nincsenek rendezve.

Optimális megoldás

A parkolóházakra vonatkozó legoptimálisabb megoldás nem szerepel a mestertervben Emődi Tamás szerint: „A Körös utcán van egy foghíjtelek, ahol egy vállalkozó parkolót működtet. Ezt a telket kellett volna megvenni, és ide kellett volna parkolóházat építeni. Még ha sokat is kér a tulajdonos a telekért, akkor is inkább megérné ez, mint lebontani a fél Kert utcát” – jegyezte meg Emődi Tamás, aki szerint annak a helynek az az előnye, hogy bontásra már nincs szükség, továbbá mind a bemenetet, mind pedig kimenetet meg lehet oldani úgy, hogy az autósoknak ne legyen szükséges behajtani a Szent László térre. 

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!