ERDON Helyi hírek

2015.04.15. 15:19

Nem épület, hanem csatorna bukkanhatott elő

Huszadik századi épület alapjára nem, legfeljebb régi csatornák maradványaira bukkantak a váradi Kossuth utcai munkálatok során – véli Péter I. Zoltán helytörténész és Emődi Tamás építész.

Huszadik századi épület alapjára nem, legfeljebb régi csatornák maradványaira bukkantak a váradi Kossuth utcai munkálatok során – véli Péter I. Zoltán helytörténész és Emődi Tamás építész.

A nagyváradi Kossuth (Independenței) utcán zajló sín- és közművezeték-cserélési munkálatok során előbukkant téglafalak eredetéről kérdeztük Péter I. Zoltán helytörténészt, lapunk egykori munkatársát, aki cáfolja Mircea Malan váradi alpolgármester azon állítását, miszerint az ott talált téglafalak huszadik századi építmények pincemaradványai lehetnek. A helytörténész felidézte, hogy az osztrák hatóság 1714-ben a vártól nyugatra ötszáz lépés távolságra minden épületet lebontott, az épületektől megtisztított téren alakult ki a Nagyvásártér (December 1. park), attól nyugatra pedig új városrész épült: Újváros. Annak a városrésznek a struktúrája is akkor alakult ki, ami azóta sem változott, hívta fel a figyelmet Péter I.Zoltán. Vagyis a Kossuth (Independenței), a Zöldfa (Alecsandri) a Kapucinus (Mosoiu) stb. utcák nyomvonala már a tizennyolcadik század elején kialakult, és arra pedig a helytörténész nem talált sehol utalást, hogy bármely utca nyomvonalát módosították, azaz szűkítették, vagy szélesítették volna, miközben a most talált téglafalakat nem a homlokzat nyomvonalán találták. Ugyanakkor az utca másik oldalán is a zsinagóga vonalában épültek az egykori épületek. A Kossuth utca soha nem volt keskenyebb, szögezte le a helytörténész. Az általa elmondottakból az következik, hogy a villamossínek nyomvonala alatt nem bukkanhattak 1714 után emelt épületek maradványaira.

Téglaépítmény

Emődi Tamás régész szerint kizárt dolog, hogy középkori építményt találtak volna abban a magasságban, amelyen a téglaépítmények előkerültek a munkálatok során. Mind ő, mind pedig Péter I. Zoltán úgy vélik, hogy valamelyik közművezeték tetejáre akadtak rá a munkások. Emődi Tamás hozzátete, hogy a Fekete Sas palota közelében attól pár méteres távolságra a mélyben talált építmény egy csatorna lehetett, nem pedig egy épületnek az alapja.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!