ERDON Helyi hírek

2013.06.26. 14:21

Nem csitul a Szent László tér körüli vita

Emődi Tamás, a Szent László tér felújítását célzó eredeti projekt fő alkotója közleményt bocsátott ki a nagy vihart kavart ügy kapcsán. Néhány lényeges dologra is felhívja a figyelmet.

Emődi Tamás, a Szent László tér felújítását célzó eredeti projekt fő alkotója közleményt bocsátott ki a nagy vihart kavart ügy kapcsán. Néhány lényeges dologra is felhívja a figyelmet.

 

Emődi Tamás többek közt arra hívja fel a figyelmet, hogy a Szent László tér és a Bémer tér felújítására és korszerűsítésére vonatkozó projektre az önkormányzat a Proiect Bihor részvénytársasággal kötött szerződést 2010-ben, egy nyilvános tenderpályáztatást követően. Az elektronikus versenytárgyalásra bárki, illetve bármilyen cég jelentkezhetett, aki/ami eleget tett a tenderfüzet által előírt minimális elvárásoknak. Ez a módszer a legelterjedtebb odaítélési forma, noha alternatív megoldásként az európai gyakorlatban műépítészeti versenyeket is szoktak hirdetni nagyszabású beruházások esetében, a Romániai Építész Kamara pedig erőteljesen ragaszkodik ehhez az eljáráshoz, mert szerinte garantálja a minőséget.

Azon oknál fogva, hogy a nyertes együttműködjön több, különböző elképzelést felmutató tervezőmérnökkel, a megoldási javaslatok bemutatásával egyidőben a Polgármesteri Hivatal először 2010. szeptember 23-án rendezett közvitát a témában, melyen részt vettek az önkormányzat, a Romániai Építész Kamara Bihar megyei fiókszervezetének a képviselői, valamint közintézményeknek a vezetői. Ezen szavazásra bocsátottak három javaslatot, és ezek közül az egyik variáns körülbelül 70 százalékot kapott. Ezt számos utólagos közmeghallgatás, illetve tárgyalás követte az építészkamarával, a területi műemlékvédelmi bizottsággal, a közlekedésrendészettel, a megyei kulturális igazgatósággal és a civil szféra képviselőivel, főleg környezetvédőkkel, melyek nyomán sokat változtattak a projekten, ennek optimizálása érdekében.

Közleményében Emődi Tamás azt is kiemeli, hogy az eredeti projekt végleges változata 2010 októberében-novemberében készült el, műépítészek, urbanisztikai szakértők, geológusok, topográfusok, különböző szakmérnökök, biológusok és restaurátorok együttműködésének eredményeként. Az ezt követő hónapokban a különböző véleményezések és engedélyeztetések is meglettek, 2012. március 26-án pedig Ilie Bolojan polgármester aláírta a 2013 szeptemberéig véglegesítendő munkálatok finanszírozási szerződését az Észak-Nyugati Fejlesztési Ügynökséggel. Az aláírástól kezdve egészen idén április közepéig semmifajta hivatalos kritika nem hangzott el a projekttel kapcsolatban, melyet az önkormányzat honlapján és Ilie Bolojan blogján is úgy népszerűsítettek, mint a város korszerűsítésének egyik eszköze.

Emődi Tamás szerint azonban a cserét célzó partizánakciók már korábban szárba szökkentek, például 2012 novemberében Mircea Mălan alpolgármester elégedetlenségét fejezte ki a kőburkolat színe és típusa miatt, 2013 elején pedig az önkormányzat azt kérte a kolozsvári Atelier Mass cégtől, hogy az alpolgármester elképzelésének megfelelően gondolja át a projektet.

Visszautasítja

Az eredeti projekt főtervezője ugyanakkor visszautasítja azokat a vádakat, miszerint nem gondoltak a köztér funkcióra. Emellett többek közt megjegyzi: a javasolt strukturális mátrix megfelelt annak a szerkezetnek, mely a tér 18. századi kialakulásakor körvonalazódott, az a vád pedig, hogy a forgalmat nem oldották meg optimálisan abból ered, hogy a döntéshozó szervek nem kommunikálnak egymással. Ugyanakkor a kritizált andezit kőburkolatot Európa-szerte használják, a zöldövezet kialakításával pedig a környezetvédők véleményét is figyelembe vették. Végezetül Emődi Tamás kifejti: túl az alpolgármesternek a sajtón keresztül szubjektív véleményén, szakmai érvek csupán azokon a tanácskozásokon hangzottak el, melyek a Romániai Építész Kamara volt elnökével, Şerban Sturdzával, Macalik Arnold műépítésszel és a Planwerk cég tagjaival zajlottak. Türelmetlenül várja tehát az említett személyek álláspontját azzal kapcsolatban, hogy mi a véleményük az új projekt odaítéléséről, illetve a terv minőségéről, az eredeti projektet kidolgozó csapat pedig készen a valós ötletbörzére.

Civilek is megszólaltak

Az ügyben a környezetvédők is közleményt bocsátottak ki szerdán, melyben leszögezik, hogy a Szent László tér átalakításánál a fákat életképes, egészséges állapotban kell megőrizni, csupán a beteg fákat kell kivágni, és növelni kell a létező zöldterületet. Ugyanakkor az elültetendő fáknál tekintettel kell lenni arra, hogy ezek rezisztensek legyen a helyi klíma viszonyokra, emellett pedig közvitát is kell szervezni a témában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!