ERDON Helyi hírek

2010.09.07. 16:00

Nehéz évad előtt a nagyváradi Filharmónia

<p>Nagyvárad - Az állami intézetek ismert anyagi helyzete miatt az előző évekhez képest kevesebb meghívott művész fog fellépni a Nagyváradi Állami Filharmónia színpadán. Nagyobb teret kapnak a helyi, fiatal tehetségek.</p>

Nehéz évad elé néz a Nagyváradi Állami Filharmónia, tudtuk meg a tegnapi sajtótájékoztatón Tódor Albert igazgatótól. A közalkalmazottakat érintő 25 százalékos bércsökkentés, a különböző juttatások megvonása, a meghívott vendégművészek szerényebb tiszteletdíja csak néhány azon tényezők közül, melyek kényszerítőleg hatottak az új évad programjának összeállítására. Olyan művészeket hívtak meg, akik szolidaritásból ingyen vagy csak kisebb összegért vállalták a váradi szereplést. Több helyi tehetséges fiatalt is felkértek, hogy lépjenek fel. Corneliu Cristea művészeti igazgató kifejtette: az évad szeptember 23-án, csütörtökön kezdődik. A koncerten Gabriel Croitoru hegedűművész lesz a szólista és Jankó Zsolt karmester vezényel. Műsorra tűztek egy P.I. Csajkovszkij művet, valamint L.v. Beethoven 5. szimfóniáját. A második koncertre 30-án kerül sor Romeo Rîmbu karmester, és a filharmónia kórusa közreműködésével. Ezen a koncerten J. Brahms Schiksalslied című művét mutatják be. Az évadban egyébként 38 koncertet tartanak.

Meghívott vendégművészek

A meghívott vendégművészek névsorában megtalálhatjuk a svájci Simon Camartin karmestert; Dorina Mangra hegedűművészt; Sabin Pautza Amerikában élő román karmestert, zeneszerzőt; a szebeni Cristina Bojin fuvolaművészt; a Váradon született Franciaországban élő Popovici Tiberiu karmestert; Alfonso Saura spanyol karmestert; Igor Verbitsky orosz karmestert; Thurzó Zoltán váradi zongoraművészt; Petru Bölöni Áron váradi születésű, a budapesti zenekonzervatóriumban tanuló csellistát. Corneliu Cristea felhívta arra a figyelmet, hogy ezek a meghívottak ingyen, vagy nagyon szerény tiszteletdíjért vállalták a szereplést.

Diákokat is várnak

A művészeti igazgató sajnálatát fejezte ki, hogy a szimfonikusok csökkentett létszáma miatt nem tudnak egyetlen Gustav Mahler művet sem bemutatni, pedig ebben az évben világszerte a cseh-osztrák zeneszerző emléke előtt tisztelegnek a komolyzenei zenekarok születésének 150. évfordulója alkalmából. Tódor Albert  közölte: a szeptember elejére betervezett karmesteri képzés elmaradt, mert Leonardo Gasparini ismert karmester objektív okok miatt nem tudta elvállalni a képzés vezetését. Hozzátette: a következő évadban folytatják a leckekoncertek megszervezését is. Szorosabb kapcsolatot kívánnak kialakítani a tanfelügyelőséggel, hogy minél több tanuló vegyen részt ezeken az alkalmakon. Felvették a kapcsolatot az egyetemekkel is annak érdekében, hogy a zene szakos hallgatók is váltsanak bérletet.

Bérletárak

Nem emelték a bérletek és a jegyek árát. A bérletek ára 150 és 330 lej, a jegyek ára pedig 10 és 25 lej között annak függvényében változik, hogy hova szól. Diákok és egyetemisták 50 százalékos kedvezményt biztosítanak. A leckekoncertekre a bérlet ára 24 lej, egy jegy pedig 7 lej. A bérletek árát részletben is be lehet majd fizetni. Az igazgatótól  megtudtuk: létrehoznak egy egyesületet a Filharmónia Barátai néven, mely a pályázati pénzek lehívásáért felelne.

Mészáros Tímea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!