ERDON Helyi hírek

2012.01.23. 13:09

Negyedik Érmelléki Bál Székelyhídon

Bihar megye - Az elmúlt szombaton rendezték meg Székelyhídon a negyedik Érmelléki Farsangi Bált. A jótékonysági árverésen 9550 lej gyűlt össze, amit a Szent Ferenc Alapítvány helyi napközijének javára fordítanak.

Bihar megye - Az elmúlt szombaton rendezték meg Székelyhídon a negyedik Érmelléki Farsangi Bált. A jótékonysági árverésen 9550 lej gyűlt össze, amit a Szent Ferenc Alapítvány helyi napközijének javára fordítanak.

 

 

A már hagyományossá vált Érmelléki Farsangi Bálnak, mely a Magyar Kultúra Napja megünneplésére tartott Magyar Kulturális Napok eseménysorozat keretébe illeszkedett, a Múzeum épülete adott otthont az elmúlt szombaton. Elsőként Béres Csaba polgármester köszöntötte a szerte az Érmellékről, sőt, akár messzebbről is érkezett vendégeket, közöttük a bukaresti magyar nagykövet feleségét, Bajtai Erzsébetet, az esemény fővédnökét, továbbá Böjte Csaba ferences rendi szerzetest, Cseke Attila szenátort, Tasó László magyarországi képviselőt, Nyíradony polgármesterét, Pásztor Sándort, a Körösök Vízügyi Igazgatóság vezetőjét, Rákosi Jenő érmelléki református esperest, megyei tanácsosokat, polgármestereket. Miért jó magyarnak lenni - tette fel a kérdést Béres Csaba megnyitó beszédében, majd választ is adott rá: mert büszkék lehetünk nemzetünkre, nagyjainkra, elődeinkre, anyanyelvünkre, vagy például több, mint 200 ezer népdalunkra. A polgármester örömét fejezte ki, hogy idén is sikerült megrendezni a bált.

 

Lelkünkben legyen fény

 

Böjte Csaba szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány vezetője arra kérte a megjelenteket, hogy legyenek vidámak, érezzék jól magukat. Kifejtette: nem szereti azt a világot, ahol "minden tele van szabályokkal", helyette inkább azt, amelyben szeretet, összefogás, béke van, ahol a gyengék, az elesettek, a kicsik számíthatnak mások támogatására, jótékonykodására. Úgy vélte, hogy sokan vágynak erre, közösen pedig erősebbek és gazdagabbak is vagyunk, és az iránt is tudunk figyelmesek lenni, aki szerintünk ezt nem is érdemli meg. Bajtai Erzsébet beszédében arról szólt, hogy szerte a Kárpát medencében mozgalmas életet él a magyarság, mely az alkotás és a tudás népe, ennek megfelelően tervekről, fejélesztésekről hallani, melyek eredményei tovább gazdagítják a nemzetet. Azt kívánta, hogy "lelkünkben legyen fény, kezeink kulcsolódjanak összefogásra, egymásnak pedig nyújtsunk támaszt a hétköznapokban is. A bál nyitótáncát a Stefany Sporttánc Klub két versenytáncosa, Szilágyi Cynthia és Milan Slovak mutatta be, majd az est műsorvezetője, a Temesvári Csíki Gergely Állami Magyar Színház művésze, Molnos András operett- és filmslágereket adott elő, megalapozva a jó hangulatot.

 

Bálkirálynőt választottak

 

A "hivatalos" nyitótáncot Szilágyi Cynthia és Béres Csaba, illetve Bajtai Erzsébet és Milan Slovak járta el, ami után a Fodor Sándor és Bajnok Csaba alkotta zenekar muzsikájára mintegy kétszáz bálozó követte példájukat. Idén sem maradt el a bálkirálynő megválasztása. Karsai Magdolna tavalyi királynő a koronát továbbadva, azt Molnár Csilla Bernadette fejére tehette fel, aki udvarhölgyeket is "kapott" maga mellé Nyíri Lídia és Magyari Enikő személyében. A bál sajátja, hogy azon jótékony adományokat lehet felajánlani, illetve szintén jótékony céllal aukciót is tartanak. Utóbbin ezúttal székelyhídi képzőművészek alkotásai, és a meghívottak felajánlásai kerültek kalapács alá. Az aukció összbevétele 9550 lej lett, amit a szervezők a Szent Ferenc Alapítvány által működtetett helyi napközis csoport céljaira ajánlottak fel. A bálon hajnalig szórakoztak a résztvevők, a jókedvhez a tombolasorsolás, az ízletes ételek, és a jóféle érmelléki borok is hozzájárultak.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!