ERDON Helyi hírek

2017.11.01. 12:55

Nap közben is nyitva tartanának

Mióta beköszöntött a hideg, egyre többen igénylik a nagyváradi hajléktalan szálló szolgáltatásait. A szálló éjjelre nyújt menedéket, de lehet, hogy a legnagyobb hidegben nappal is nyitva lesz.

Mióta beköszöntött a hideg, egyre többen igénylik a nagyváradi hajléktalan szálló szolgáltatásait. A szálló éjjelre nyújt menedéket, de lehet, hogy a legnagyobb hidegben nappal is nyitva lesz.

Hétfőtől érezhetően nőtt a Gutenberg utcai hajléktalan szállón elszállásoltak száma, tájékoztatta lapunkat Consuela Govor, a Nagyváradi Szociális és Közösségi Ügyek Hivatala (ASCO) szóvivője. Jelenleg mintegy harmincnégyen szoktak estéről estére jelentkezni, tizenegy-tizenkét nő és több mint húsz férfi. Tavaly ebben az időszakban szintén körülbelül ennyien voltak. A szállás este héttől reggel hétig tart nyitva, de az ASCO el szeretné érni, hogy legalább a legnagyobb hidegben lehetőség legyen nappali elszállásolásra is, erről valószínűleg hamarosan szavaz majd a Helyi Tanács. Tavaly is így volt, azokban a hetekben, amikor a legdermesztőbb volt a hideg, nap közben is ott maradhattak az emberek. Akkor egy zöld szám is létesült, melyet bárki hívhatott, ha utcán fekvő embert látott. Ez jelenleg nem működik, de a szálló a 0359.466666 számon most is hívható.

Tévé és mini-könyvtár

A létesítmény öt hálószobával rendelkezik: az egyik épülettestben három szoba található, mindegyikben négy, emeletes ággyal, a másik épületben pedig két hálószobában összesen nyolc emeletes ágy található, ezenkívül két kétszemélyes, fűthető lakókonténer is tartozik a létesítményhez. Szükség esetén összecsukható ágyakkal is ki tudják egészíteni a helyek számát. Eddig még soha nem voltak olyan helyzetben, hogy vissza kellett volna utasítaniuk a hozzájuk jelentkező hajléktalanokat, mondta el Consuela Govor.

A szálló egyebek mellett meleg vizes zuhanyozókkal, ruha mosodával is el van látva, s igény esetén tiszta ruhákat is tudnak adni az embereknek. Van egy közös helyiség, ahol lehet tévézni, rádiót hallgatni, s amelyet újabban mini-könyvtárral és CD-lejátszóval is elláttak.

Valószínűleg ezen a télen is meleg ebédet fognak osztani a rászorulóknak az ASCO alkalmazottai, erről a hamarosan megtartandó rendkívüli helyi tanácsülésen szavaznak majd. Az elmúlt évek során ötven adag kétfogásos meleg ebédet osztottak szét nap mint nap Nagyváradon az Ebéd Kerekeken nevű akció során azokon a helyeken, ahol hajléktalanok szoktak összegyűlni, általában novembertől vagy decembertől egészen március elejéig.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!