ERDON Helyi hírek

2009.07.11. 13:48

Nagyvárad értékes barátot szerzett

<p>Nagyv&#225;rad - P&#233;nteken este ism&#233;t<br /> koncertezett a nagyv&#225;radi Posticumban Bal&#225;zs<br /> Elem&#233;r jazzdobos &#233;s zenekara. Ez&#250;ttal<br /> B&#225;der R&#243;bert Oliv&#233;r v&#225;radi<br /> git&#225;rossal egy&#252;tt l&#233;ptek fel.</p>

Néhány hónap alatt egy nemzetközi hírű muzsikusból Nagyváradnak szinte hazajáró barátjává lett Balázs Elemér dobos, aki pénteken este zenekarával együtt igazi örömzenéléssel ajándékozta meg a váradi Posticum közönségét. Azért hívom örömzenélésnek, mert az együttes Báder Róbert Olivérrel kiegészülve a Posticum teraszán adott ingyenes koncertet, de akinek már nem volt helye az ilyen koncertekhez meglehetősen kicsi teraszon, akár a helyszín melletti parkban sétálva is hallgathatta a muzsikát. És volt is mit hallgatni, hiszen ma már minden váradi jazzkedvelő tudja, hogy Balázs Elemér és zenekara milyen minőségű zenét képes játszani: nagyszerűt. Hajdú Klára énekhangja ezúttal is megejtő volt, Balázs József most is ínyenceknek való zongorafutamokkal kápráztatott el, Soós Márton intelligens bőgőzése pedig nemcsak biztos ritmikai alapot, de szólói révén emlékezetes zenei élményt is nyújtott. A koncert különlegességeként megemlíthető, hogy a gitárt a váradi Báder Róbert Olivér pengette.

Az ő stílusa eltér a Balázs Elemér Band gitárosának, Hamm Dávidnak a stílusától, de ettől függetlenül nagyon jól illeszkedett a zenekar hangzásvilágába. Báder Olivér jelenléte nem volt véletlen, ugyanis közös album készítésére készül a magyarországi zenekarral, és a péntek este bemutatott közös produkció mindenkit meggyőzhetett arról, hogy nagyon jó lemez kerül majd ki a kezük közül. És ha valaki még mindig nem hinné el, hogy igazi örömzenélés folyt ezen az estén, annak elárulom, hogy a kilenc órakkor kezdődő, jazzstandardakből, népdalfeldolgozásokból, instrumentális és énekes számokból álló koncert éjfélig tartott, és sokan bizony még ekkor sem igazán akartak hazamnenni. A koncert során Balázs Elemér bejelentette, hogy hamarosan Nagyvárad egy jazzközponttá válik, köszönhetően a Posticumnak, és annak vezetőjének Rencsik Imrének. Hogy ez a jóslat beválik-e, az még a jövő (jazz)zenéje, de mi váradiak ettől függetlenül is szerencsének érezhetjük magunkat, mert egy olyan barátra tettünk szert, mint Balázs Elemér. Örüljünk ennek.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!