ERDON Helyi hírek

2008.09.27. 14:46

Nagyvárad a fotóművészet fővárosa

<p>Nagyvárad - Három nap alatt nyolc fotókiállítás nyílt és nyílik meg Nagyváradon itthoni és külföldi fotóművészek alkotásaiból. Ezen jeles események közül is kiemelkedik a 8. Nemzetközi Premfotó Biennálé, melynek megnyitójára szombaton délben került sor a Barokk palotában számos külföldi fotóművész jelenlétében.</p>

A megnyitón először a házigadák üdvözölték a közönséget és a nagyszabású eseménysorozatra a világ szinte minden pontjáról érkezett fotóművészeket. Aurel Chiriac a Körösvidéki Múzeum igazgatója köszöntőjében örömét fejezte ki aziránt, hogy bár a múzeum helyzete a székhelye szempontjából meglehetősen bizonytalan, mégis, most is, mint eddig mindig, helyet tudott biztosítani ennek a rendezvénynek. Dr. Ramona Novicov műkritikus méltató beszédében kijelentette, hogy Nagyvárad a fotóművészet fővárosa, hiszen nagyon rövid idő leforgása alatt nagyon sok magas szinvonalú képeket bemutató kiállítást sikerült megszervezni. Novicov kiemelte Tóth István, a Tavirózsa fotóklub és a Romániai Fotóművészek Szövetsége elnökének szerepét, hiszen az ő ötlete volt egy olyan nemzetközi biennálé megszervezése, ahová csak olyan fotókat lehet beküldeni, melyek előzőleg sehol nem jelentek meg.

A megnyitó végén Tóth István nyújtotta át a díjak egy részét azoknak a fényképszeknek, akik alkotásait a Premfoto zsűrije a legjobbnak ítélt a különböző kategóriákban. Az érmeket és az okleveleket csak azoknak adta át, akik jelen voltak a megnyitón, de a Biennálére kiadott katalógusban szerepel az összes kategória összes díjazottja. Eszerint klasszikus fekete-fehér fotó kategóriában az argentín Luis Alberto Steinberg, klasszikus szines kategóriában a szlovén Herman Cater lett az aranyérmes. Ez utóbbi kategóriában a Román Fotóművészek Szövetsége is zsűrizett, az ő rangsorolásukban a Dél-koreai Il-Tae Lim lett az első. Diapozitív kategóriában a tajvani Wang Shih, digitális fotó kategóriában az indiai Shyamal Das kapta az aranyérmet. Sajtófotó kategóriában az iráni Ali Seraj Hamedani, míg vallásos tematikájú képek kategóriában a görög Efi Psilaki végzett az első helyen. A Körösvidéki Múzeumban kiállított, huszonnégy ország fotósának 141 alkotását két hétig tekintheti meg a közönség. A megnyitón a Varadinum vonósnégyes muzsikált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!