ERDON Helyi hírek

2014.04.28. 15:35

Nagy sikerű operettgála a filharmóniában

Csütörtök este újabb élménnyel gazdagodhattak mindazok, akik részt vettek a filharmónia szokásos heti hangversenyén. Népszerű zeneművekből csendültek fel nyitányok, áriák, duettek az operettgála keretében. A legközelebbi koncertre április 30-án, szerdán kerül sor.

Csütörtök este újabb élménnyel gazdagodhattak mindazok, akik részt vettek a filharmónia szokásos heti hangversenyén. Népszerű zeneművekből csendültek fel nyitányok, áriák, duettek az operettgála keretében. A legközelebbi koncertre április 30-án, szerdán kerül sor.

A csütörtök estére meghirdetett operettgála egy újabb sikert jelentett a filharmónia életében, hiszen az előadás elkezdésére zsúfolásig megtelt a hangversenyterem. Újra bebizonyosodott, hogy a közönség kedveli az operettet, hogy ez a zenei műfaj – melyet kicsit hungarikumként is kezelhetünk – vonzza a váradiakat. A koncertek megszokott közönsége mellett sok új arcot láthattunk, ami bizonyítja, hogy a nagyváradi filharmónia vezetősége újra jól döntött, a klaszikus szimfonikus hangversenyek mellett néha-néha ilyen jellegű előadásokra is szükség van.

Ismert zeneművek

Elsőként Jacques Offenbach (1819–1880) francia zeneszerző – az operettmuzsika egyik úttörője – Orfeusz az alvilágban című szatirikus operettnyitánya hangzott el, a híres-hírhedt Kán-Kán zenéje is felcsendült. Ezt követően Lehár Ferenc (1870–1948) magyar zeneszerző  Giuditta című zenés komédiájából csendült fel egy ária, a temesvári Alfredo Pascu tenor előadásában. A továbbiakban ifj. Johann Strauss (1825–1899) Denevér operettjéből hallgathattunk meg egy áriát a bukaresti Crina Zancu szoprántól. Kálmán Imre (1882–1953) magyar zeneszerző Marica grófnő operettjéből a Mondd meg, hogy imádom a pesti nőket betétdal hangzott el, Alfredo Pascu tenor tolmácsolásában. Majd újra Lehár Ferenc Giuditta operettjéből csendült fel egy ária, Crina Zancu nagyszerű előadásában. Ezt követően ifj. Johann Strausstól A cigánybáró operettnyitányát hallgathattuk meg, majd a Denevérből az Óra duett csendült fel a két említett énekes közreműkődésével.

Emlékezetes alakítások

A szünet után Franz von Suppé (1819–1895) osztrák zeneszerző Reggel, délben, este Bécsben zeneművének a nyitányát játszotta a nagyváradi filharmónia szimfonikus zenekara, a nagyszerű adottságokkal rendelkező kolozsvári karmester, Cristian Sandu dirigálásában. Ezt követően George Grigoriu (1927–1999) román kortárs zeneszerző a Duna hullámain című operettjéből hangzott el egy ária Crina Zancu előadásban. Aztán jött egy igazi „operett hungarikum”, Lehár Ferenc A mosoly országa operettjéből A vágyom egy nő után című dal, mely talán az est egyik legnagyobb sikert kiváltó alakítása volt a nagyszerű előadóművész, Alfredo Pascu tenornak köszönhetően, mely különösen elnyerte a közönség tetszétését. Crina Zancu szoprán előadásban hallgathattuk meg Kálmán Imre Csárdáskirálynő nagyoperettjéből a Hajhó, hajhó című közismert dalt. Kálmán Imre Marica grófnő operettjéből a Hej, cigány! betétdal csendült fel, ugyancsak Alfredo Pascu előadásában, majd ifj. Johann Strauss Egy éj Velencében operettjének nyitány csendült fel a filharmónia hangversenytermében. Zárásként a román zeneszerző, Gherase Dendrino (1901–1973) által komponált Lăsaţi-mă să cânt operettjéből énekelt duettet Crina Zancu szoprán és Alfredo Pascu tenor.

Hatalmas siker

Az előadás végén zúgott a taps, közben – jó szokásához híven – Tódor Albert főigazgató egy csokor virágot nyújtott át Crina Zancu előadóművésznőnek. A szűnni nem akaró taps arra késztette a karmestert, a szimfonikus zenekart, a két előadóművészt, hogy újabb operett muzsika csendüljön fel, a közönség nagy örömére. Kálmán Imre Csárdáskirálynőjéből a Túl az óperencián betétdal volt a ráadás. A nagyváradi közönség felállva ünnepelte az előadóművészeket, a karmestert, a szimfonikus zenekart nagyszerű teljesítményét. Az előadás végén a főigazgató felhívta a közönség figyelmét, hogy a legközelebbi koncertre nem csütörtökön, hanem április 30-án, szerdán kerül sor, 19 órai kezdettel.

Dérer Ferenc

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!