ERDON Helyi hírek

2015.01.12. 12:00

Nagy siker az újévi hangversenyen

A Nagyváradi Filharmónia hosszú idők óta rendez minden év elején újévi hangversenyt, s e koncertek mindig nagy közönségsikert aratnak. Így volt ez idén is, hiszen az újévi hangverseny melódiái háromszor is – csütörtökön, pénteken és szombaton – felcsendültek a koncertteremben.

A Nagyváradi Filharmónia hosszú idők óta rendez minden év elején újévi hangversenyt, s e koncertek mindig nagy közönségsikert aratnak. Így volt ez idén is, hiszen az újévi hangverseny melódiái háromszor is – csütörtökön, pénteken és szombaton – felcsendültek a koncertteremben.

Csütörtök este a Nagyváradi Filharmónia által szervezet újévi hangversenyre zsúfolásig megtelt az intézmény Enescu–Bartók koncertterme; voltak olyan nézők, akik számára pótszéket helyeztek el a házigazdák, hogy mindenki részese lehessen a sikeresnek ígérkező koncertnek. Nem mondhatjuk azt, hogy a törzsközönség vett volna részt a zenei eseményen, hiszen nagyon sokan voltak azok a váradiak – de vidékről érkezettekkel is találkoztam –, akik ha nem is minden hangversenyen vannak jelen, de amikor úgy érzik, hogy most jönni kell, akkor ott vannak.

Ezúttal a karmester a Váradon jól ismert, ide gyakran visszatérő Sinja Ozaki volt, Japánból. Jelenleg a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia Szimfonikus Zenekarának állandó karmestere, valamint a Camerata Transsylvanica vezetője. A két kitűnő énekes: Paula Iancic (szoprán) és Petre Burcă (basszus), valamint a nagyváradi szimfonikus zenekar koncertmestere, Nagy Kálmán nagyban hozzájárultak az est sikeréhez. A nagyváradiak most is azt nyújtották, amit már megszoktunk tőlük, a siker kovácsai voltak most is. Shinya Ozaki irányításával azt nyújtották, amit a nagyszámú közönség elvárt: felejthetetlen hangversenyestet. Ezt bizonyítja, hogy minden zeneszám után zúgott a taps a koncertteremben.

Nyitány

A hangverseny Ferdinand Hérold francia zeneszerző Zampa című vígoperájának nyitányával vette kezdetét, s ezzel szinte megadták az egész este hangulatát. Aztán Josef Strauss Moulinet polkáját adta elő a zenekar, majd ifj. Johann Strauss Dél rózsái című keringőjének lágy dallamai csendültek fel a koncertteremben. Ezt követően Paula Iancic Lehár Ferenc A víg özvegy című nagyoperettjéből Vilja dalát adta elő. Az énekesnő bemutatkozása nagyon jól sikerült, hiszen ezt az áriát sokan ismerték a hallgatóság soraiban, ki is járt érte a taps. Majd ugyancsak ifj. Johann Strauss szerzeménye, a Pezsgő polka hangzott fel; ennek előadásakor az ütős hangszereken játszó Marius Bulzan a színpad előtt elhelyezett kovácsüllőn, két kalapáccsal a kezében adta meg a Strauss-muzsika ritmusát – nagy sikert aratva. Ezután mutatkozott be a közönségnek Petre Burcă basszus: Mozart Don Giovannijából Leporello áriáját adta elő, nagy elismerést váltva ki. A szünetig még id. Johann Strauss Feuerfest polkája, valamint Lehár Ferenc Arany és ezüst keringője hangzott el.

Csárdáskirálynő

Szünet után Georges Bizet Carmen szvitje csendült fel, s a közismert dallamokat nagy tapssal köszönte meg a közönség. Ezután Lehár Ferenc Giuditta (Juditta) című zenés komédiájának belépőjét adta elő Paula Iancic. Jules Massenet francia zeneszerző Thais című operájának részletét (Meditáció) Nagy Kálmán hegedűművész, a filharmónia koncertmestere igazi hegedűvirtuózként tolmácsolta, s a közönség nagy tapssal jutalmazta játékát. Majd újra Petre Burcă lépett a pódiumra, Gioacchino Rossini A sevillai borbély című operájából a Rágalom áriát énekelte. Majd újra Paula Iancicnak tapsolhattunk, aki Giacomo Puccini Bohémélet című operájából az Amikor együtt sétálunk az utcán kezdetű áriát énekelte. Manuel de Falla tánca után Kálmán Imre Csárdáskirálynő című nagyoperettjéből a Zajt ne üss, kicsi lány kezdetű duettet énekelte Paula Iancic és Petre Burcă – magyarul –, óriási sikerrel. Az újévi hangverseny Emmanuel Chabrier francia zeneszerző ismert rapszódiájának, az Espanának az előadásával zárult. A fergeteges taps arra késztette az előadóművészeket, a szimfonikus zenekart és a karmestert, hogy ráadást is kapjon a közönség. A Kék Duna keringő, ifj. Johann Strauss legismertebb zeneműve csendült fel, és az est id. Johann Strauss Radetzky-indulójával ért véget. A közönség felállva, vastapssal ünnepelte az est főszereplőit ezért a felejthetetlen hangversenyért, melynek részese lehetett.

Dérer Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!