ERDON Helyi hírek

2014.08.10. 13:25

Mozart szerelmei a várban...

Nagyvárad- Az eső miatt nem pénteken, hanem szombaton mutatták be a várbeli nyári színházban Pozsgai Zsolt: Mozart szerelmei című kétrészes darabját a 3. váradi Mandala nyár-fesztivál keretében.

Nagyvárad- Az eső miatt nem pénteken, hanem szombaton mutatták be a várbeli nyári színházban Pozsgai Zsolt: Mozart szerelmei című kétrészes darabját a 3. váradi Mandala nyár-fesztivál keretében.

A megszokottól eltérően ez a darab- melyet Gaál Ildikó rendezett- nem Salieri, a bécsi konzervatórium alapító igazgatójának, Beethoven, Schubert és Liszt egykori mesterének konfliktustól terhelt szakmai kapcsolatáról szólt a nála nehezebb sorsú Mozarttal, hanem egészen másról. A korán elhunyt, zseniális, de kissé extravagáns karakterű zeneszerző halálának éjszakáján játszódik a történet, aki mielőtt eltávozna, szeretné megvallani házasságon belüli és kívüli viszonyait, szerelmeit a feleségének. És Constanze belemegy a játékba, melynek során megelevenítik azokat a helyzeteket, melyekbe az elmúlt évek folyamán kerültek mindketten. Ezek közt vannak komikus és tragikus szituációk egyaránt. Feltűnik mások mellett Mozart mesterének, Haydn-nak a hitvese, majd egy péklány, egy rokon és egy bankár is.

Szenvedélyes, sokszor tragikomikus drámának lehettek szemtanúi a nézők, valódi, komoly és elismerésre méltó színészi játékkal. Az egyszerű díszlet- egy ágy, két párna és egy takaró- bőven elég volt ahhoz, hogy Kökényessy Ági és Almássi Sándor hitelesen formálják meg azokat a személyeket, akik fontos szerepet játszottak Mozart és Constanze szerelmi életében, illetve természetesen őket magukat is, miközben a furcsa helyzetekből fakadóan a hangulat folyamatosan hullámzott az előadás folyamán.

Telefonszám

Az RMDSZ Bihar megyei szervezete, a Nagyváradi Magyar Diákszövetség (NMD) és a nyíregyházi Mandala Dalszínház közös szervezésében megvalósult kulturális esemény kezdetén egyébként Dobos László, a Mandala Dalszínház vezetője és Szabó Ödön parlamenti képviselő, az RMDSZ megyei ügyvezető elnöke köszöntötték a megjelenteket, aki arra hívták fel a figyelmet: jövőre megpróbálnak telefonszámokat feltüntetni a belépőjegyeken annak érdekében, hogyha valamilyen oknál fogva elmaradnak produkciók, ezt előre tudják jelezni az érdeklődőknek.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!