ERDON Helyi hírek

2011.09.20. 13:17

Monumentális Brahms-mű a koncertesten

Nagyvárad - F. Mendelssohn-Bartholdy Szentivánéji álomjának szvitje és J. Brahms 2., B-dúr zongoraversenye (op. 83) szerepel a Nagyváradi Állami Filharmónia e heti csütörtöki koncertjének műsorán.

Nagyvárad - F. Mendelssohn-Bartholdy Szentivánéji álomjának szvitje és J. Brahms 2., B-dúr zongoraversenye (op. 83) szerepel a Nagyváradi Állami Filharmónia e heti csütörtöki koncertjének műsorán.

A fiatal román zenészgeneráció egyik legjelentősebb képviselője, a temesvári Banatul Filharmónia állandó karmestere, Radu Popa vezényli a nagyváradi filharmonikus zenekart az e heti koncertesten. Szólistaként a tehetséges fiatal zongoraművésznő, Amalia Maria Pop fog fellépni egy olyan Brahms-darabbal, amely igen ritkán szerepel a romániai filharmóniák repertoárján, hiszen alig győzhető követelményeket támaszt a zongorajátékossal szemben. – Míg a hangverseny első felében az éjszaka titkaival ismerkedhetünk a Szentivánéji álomnak köszönhetően, addig a második részben a „pirkadatnak” örvendhetünk, hiszen Brahms alkotása „napfényes zene” – fogalmazott Radu Popa a keddi sajtótájékoztatón.

Amalia Maria Pop szimpatikus szerénységgel beszélt zenei pályájáról és a Brahms-mű jelentette kihívásról. Mint megtudtuk, két évvel ezelőtt kezdte a felkészülést rá, persze nem folyamatos jelleggel. Legutóbb 2009 októberében lépett fel Váradon, Radu Popával együtt, sikert aratva Rahmanyinov 3. zongoraversenyével. Tódor Albert, a váradi Filharmónia menedzser-igazgatója elmondta: ez a koncert is illeszkedik hosszú távú projektjükbe, hogy a környezetünkben lévő fiatalok művészeket mutassák be a nagyközönségnek, hiszen tehetségük révén megérdemlik ezt.

Lelki „higiénia”

A lassan-lassan kötetlen beszélgetéssé alakuló sajtótájékoztatón az egyik központi kérdés volt, hogy hogyan lehetne a fiatalokat becsábítani a komolyzenei koncertekre. – Legyen ingyenes a belépés, és a kijövetelkor kelljen fizetni – vetette fel humorosan Radu Popa, majd komolyra fordítva a szót elmesélte, Temesváron hogyan sikerült megvalósítani azt, hogy rendszeresen teltházas közönség előtt játszhatnak. Rendhagyó projekteket valósítottak meg, az utcán, építőtelepeken, a repülőtéren szerveztek klasszikus zenei koncerteket, és ha az első ilyen hangversenyen kétezren voltak, a közönség száma folyamatosan duzzadt öt-hétezerre. Ezzel párhuzamosan zajlottak a leckekoncertek is, hiszen egészen kicsi korban kell kezdeni a „ráhangolást” a komolyzenére. Radu Popa ugyanakkor azt is hangsúlyozta: a projektek megvalósításához nagyfokú támogatásra volt szükség, amit ők megkaptak a temesvári városvezetés részéről. – Ma már nincs idő a lelki „higiéniára”… Az állandó rohanás kiöli az emberekből az ez iránti hajlamot – fogalmazta meg a legnagyobb problémát a fiatal karmester, aki saját bevallása szerint mindig nagy örömmel jön Váradra, de az e heti koncertprogram különösen nagy kihívást jelent a számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!