ERDON Helyi hírek

2012.07.19. 15:33

Modernizálódó jegy- és bérletrendszer

A váradiak tömegközlekedési kultúrájára is nagy hatással lehet a Nagyváradi Helyi Közszállítási Vállalat (OTL) által az idén bevezetendő elektronikus jegyrendszer.

A váradiak tömegközlekedési kultúrájára is nagy hatással lehet a Nagyváradi Helyi Közszállítási Vállalat (OTL) által az idén bevezetendő elektronikus jegyrendszer.

 

Az OTL munkatársai a cég székhelyén csütörtökön tájékoztatták a sajtót arról, hogy a vállalat fokozatosan bevezetik az elektronikus jegy- és bérletrendszert: augusztusban az OTL munkatársai kapnak elektronikus kártyát, szeptembertől a diákok és az egyetemisták válthatnak ki elektronikus jegyet, bérletet, majd az aktív lakosság, végül pedig az utazási kedvezményre jogosultak (nyugdíjasok, veteránok, stb.) következnek. A papír alapú és az elektronikus jegy- és bérletrendszer december 31-ig párhuzamosan működik majd a városban, de a jövő évtől kezdődően már kizárólag csak elektronikus bérleteket lehet majd kiváltani, míg a papír villamos- és buszjegyeket valószínűleg egy későbbi időpontban fogják végleg kivonni a forgalomból.

Bérlettípusok

Ezt követően a bérlettípusokról esett szó: fontos különbséget tenni a névre szóló bérlettípusok esetében a személyi adatokkal (névvel, fényképpel) ellátott, „megszemélyesített”, és az ilyen adatokat a kártyán nem feltüntető bérletkártyák között, ugyanis az előbbi típusú kártyákon a tulajdonos neve és fényképe rá van nyomtatva magára a kártyára. Ez azért fontos, mert azok, akik nem megszemélyesített bérlettel rendelkeznek, egy esetleges ellenőrzéskor személyi igazolványukkal együtt kell felmutassák a bérletüket, míg a megszemélyesített bérlettel rendelkezőktől az ellenőrök nem kérnek majd egyéb igazoló iratot. Az egyének által kiváltott minden bérlettípus névre szóló, és nem átadható más személynek. Ezek mellett létezik cégek által kiváltható bérlet is, ezeket az illető cégek alkalmazottai használhatják. Az elektronikus jegy ugyanolyan kártya lesz mint a bérlet, de ettől eltérően úgy fog működni, mint egy feltölthető telefonkártya, vagyis a tulajdonos a jegyárusító bódéknál annyi utazás ellenértékével tölti fel a kártyát, amennyivel akarja. Az elektronikus jegykártya lehet névre szóló vagy nem névre szóló is, mindenesetre a jegykártya bármely típusát bárki használhatja. Az elektronikus jegykártyákat bármely jegyárusítóhelyen fel lehet tölteni minimum két utazás értékével.

Kiváltási mód

Az elektronikus bérleteket a személyi igazolvány alapján lehet kiváltani bármely jegyárusító helyen. Akik utazási kedvezményre jogosultak (nyugdíjasok, hadi rokkantak, stb.) kötelesek megszemélyesített bérletet kiváltani, vagyis a kártyán szerepelnie kell a névnek és a jogosult fényképének. Első kiváltáskor a névre szóló kártyákért nem kell fizetni, de a nem névre szóló elektronikus kártyáért öt lejt kell fizessen az igénylő. A megszemélyesített bérletet a következőképpen lehet kiváltani: először az igénylő bármely OTL jegyárusítóhelyen leadja a kért személyes adatokat, ekkor webkamerával fényképet is készítenek róla. Az igénylő kifizeti a bérlet ellenértékét és megnevezi azt a jegyárusító helyet, ahol át kívánja venni a bérletet. Az elektronikus bérletet két nap múlva lehet átvenni az igénylő által megjelölt jegyárusítónál. Azalatt a két nap alatt, míg a megszemélyesített bérletkártya elkészül, a kérvényező egy papírbérletet kap, és azzal utazhat. A nem megszemélyesített bérleteket helyben kiadják a jegyárusító bódéknál, és már kiváltásuk pillanatától érvényesek. Ha valaki elveszíti a bérletkártyát, akkor írásban kell újat igényelnie bármely jegyárusító helyen, és kérheti az elveszett kártya érvénytelenítését valamint az azon található értékek átutalását egy új kártyára. Az új kártyáért és az adatátvitelért tíz lejt kell fizetni.

Fontos változás

Nagyon fontos tudni, hogy a bérlettel rendelkezőknek minden egyes alkalommal, amikor felszállnak egy tömegközlekedési eszközre, érvényesíteniük kell a bérletet az erre a célra felszerelt speciális elektronikus szerkezetnél. Amennyiben bérlettel rendelkezik az utas, az érvényesítés abból áll, hogy a szerkezet alsó részérhez illeszti a kártyát és vár addig, amíg a bérletkezelő képernyőn megjelenik a validat (érvényes) felirat. Az elektronikus jegykártyával lényegében ugyanígy kell majd eljárni azzal a különbséggel, hogy meg kell nyomni a képernyőn lévő plusz jelet, és csak azután kell a szerkezethez tenni a kártyát. A jegykártyával egyszerre öt személynek lehet majd úgymond jegyet váltani a járművön. Azok, akik bár érvényes elektronikus bérlettel rendelkeznek, de a járművön nem érvényesítették azt, tíz lejes büntetést fizetnek. Ha valakinek nincs érvényes bérlete, vagy nem használta a járművön az elektronikus jegykártyát, a helyszínen 25 lej büntetést kell kifizessen az ellenőrnek. Aki a helyszínen kifizeti a büntetést, folytathatja az utazást ugyanazon a járművön. Ha valaki nem fizeti ki a helyszínen a bírságot, akkor az ellenőrök kihágási jegyzőkönyvet állítanak ki. Amennyiben két napon belül kifizeti a vétkes a büntetést a cég székhelyén vagy a szőlősi villamos végmegállónál lévő ellenőrzési ponton, akkor megsemmisítik a kihágási jegyzőkönyvet.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!