ERDON Helyi hírek

2018.11.07. 09:57

Mindenhol meleg van az Adyban

Kellemetlen, politikai felhangoktól sem mentes huzavona után végre sikerült megoldani azt, hogy legyen fűtés az Ady Endre Líceum épületének azon részeiben is, ahova eddig nem ért el a hőenergia.

Kellemetlen, politikai felhangoktól sem mentes huzavona után végre sikerült megoldani azt, hogy legyen fűtés az Ady Endre Líceum épületének azon részeiben is, ahova eddig nem ért el a hőenergia.

A részletekről Vad Márta, a tanintézmény igazgatója tájékoztatta lapunkat. Felidézte azt, hogy nyáron több intézménytől is kértek támogatást az iskola udvarán lévő fűtési vezeték cseréjéhez, lévén hogy az a cső márciusban háromszor is kipukkant. A Bihar Megyei Tanács reagált az iskola kérésére, és egy összeget át is utalt a nagyváradi önkormányzatnak, az iskola fenntartójának, mely azonban egész egyszerűen más tanintézménynek utalta át a pénzt. Ezt követően az iskola ismét segítséget kért a megyei tanácstól, mely immár az Alma Mater Alapítványnak utalta ki a javításhoz szükséges 180 ezer lejt. A szerződést szeptember elején írták alá, majd elkezdődött a tervezés, ugyanis sehol semmilyen tervrajz, dokumentum nem volt fellelhető arról, hogy milyen csövek és hol futnak az iskola alatt. Vad Márta kiemelte a tervezőiroda, valamint a Hőszolgáltató Vállalat részéről Baumann Vilmos áldozatos és készséges munkáját, amelynek köszönhetően beazonosíthatóvá vált, hogy hol vannak a csövek, illetve az, hogy milyen munkálatokat kell elvégezni.

Beindult

Az igazgatónő elmondta, hogy kicserélték az iskola udvara alatt futó vezetéket, de egy héttel a munkálat megkezdése után kiderült, hogy a cső mellett futó szennyvízelvezető csatornát is ki kell cserélni, mert ki van lyukadva. Ez utóbbi munkálat elvégzését az épület tulajdonosa, a római katolikus püspökség vállalta magára, így a két csőcserélési munkálat párhuzamosan zajlott. Mindemellett két épületrész pincéjében ún. nagymosást tartottak, azaz speciális csőtakarítási technikával megtisztították a fűtési vezetékek belsejét. Ennek köszönhetően abban az épületrészben, ahol a kémia- és a fizikalabor van, és ahol évekig a földszinten is hideg volt, most a hőenergia feljut a második emeletig. Vad Márta hozzátette, hogy jelenleg hasonló csőtisztítást végeznek az internátus alatti pincében is. Mint azt az intézményvezetőtől megtudtuk, eddig az iskolaépület főhomlokzati részén, tehát a díszterem, a főfolyosó és az igazgatóság környékén, sőt, az óvodában sem volt megfelelő a fűtés, de köszönhetően annak, hogy a csövek egy részét kicserélték, illetve a szellőztető rendszert átalakították, október 31-én beindíthatták a fűtést, és most már kellemes meleg van ott is, ahol mindeddig fagyoskodtak telente a diákok és a tanárok. Vad Márta köszönetet mondott a kivitelező cégnek a gyors munkáért, Závodszky Tamás tanárnak, az Alma Mater Alapítvány elnökének, aki lelkiismeretesen végigkövette és segítette a munkálatokat, illetve a szülőknek is, akik megértették, hogy milyen fontos ez a munkálat, és nem fordultak panasszal az igazgatósághoz akkor sem, amikor még hideg volt a tantermekben.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!