ERDON Helyi hírek

2011.04.10. 14:50

Méhészek találkoztak Korondon

<p>– A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium idén több mint 29 millió lejt fordít a romániai méhészet támogatására – jelentette ki Tánczos Barna államtitkár az április 8-án, pénteken Korondon rendezett méhészszemináriumon, melyet méhészetlátogatással kötöttek egybe.</p>

A nagyszámú érdeklődőt vonzó eseményen az államtitkár a 2011–2013-ra vonatkozó Országos Méhészeti Programot ismertette. Eszerint öt kategóriában lehet állami támogatásért pályázni. Az első a technikai segítségnyújtás egyesületek számára, a második a varroa atka és egyéb kártevők elleni védekezés, a harmadik a Romániában elismert méhfajok, -családok vásárlása. A negyedik ág, amire pályázni lehet, a méhkaptárok beszerzése és fenntartása, míg az ötödik a méz fizikai és kémiai elemzése azzal a céllal, hogy javuljon a méz minősége – fejtette ki az államtitkár.

Márton István, Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének vezetője arra biztatta a méhészegyesületeket, hogy védessék le az Erdei méz márkanevet, ezáltal ugyanis ki lehetne szűrni a hamisítókat. A vidékfejlesztési egyesület vezetője arra kérte a méhészeket, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt a megyei tanács által szervezett hagyományos székely termékek vásárán, igényeljék a Székely termék márkanevet, valamint nyújtsanak be pályázatokat május 30-ig mézkóstolók, szakmai tapasztalatcserék és konferenciák szervezésének támogatására.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke felszólalásában elmondta, hogy a méhészek minősítési gondjainak orvoslására helyben kell megoldást találnunk, ugyanis jelenleg ezeket csak Bukarestből lehet megszerezni, mely művelet drága és időigényes. Keressük a lehetőséget, hogy a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Élelmiszer-tudományi Tanszékével együttműködve helyben tudják a méhészek beszerezni a piaci forgalomhoz szükséges bizonylatokat. A megyei tanács elnöke a marketing fontosságára hívta fel a figyelmet, és felajánlotta segítségét az egyesületeknek egy közös arculat megalkotásában. Arra kérte az egyesületeket, hogy ha visszaéléseket tapasztalnak az állami ellenőrző szervek részéről, azt akár névtelenül is jelezzék, hogy fény derülhessen a törvénytelenségekre. Felszólalása végén a megyei tanács elnöke arra kérte a jelen levő méhészeket, minél többen vegyenek részt azon a termékbemutatón, amelyet a CBA üzletlánc szakembereinek jelenlétében tartanak április 29-én Marosvásárhelyen, a Hargita Megye Tanácsa szervezésében.

A méhészkonferencia záróakkordjaként az Udvarhelyszéki Mézlovagrend ajándékait vehették át az előadók. A konferencián részt vett Katona Mihály, Korond polgármestere, Lázár Tibor, a Hargita Megyei Méhészegyesület elnöke, valamint Dana Chircă és Molnár Róbert, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium tanácsosai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!