ERDON Helyi hírek

2017.11.14. 13:31

Mézeskalácsos találkozó a líceumban

Hazai <span lang="hu-HU">és határon túli mézeskalács készítők jöttek el a kilencedik alkalommal megszervezett találkozóra, melyen kicsik és nagyok ismerkedhetnek meg a kalácskészítés fortélyaival. </span>

Hazai és határon túli mézeskalács készítők jöttek el a kilencedik alkalommal megszervezett találkozóra, melyen kicsik és nagyok ismerkedhetnek meg a kalácskészítés fortélyaival.

A Pro Familiae Alapítvány már hagyományszerűen megszervezi a mézeskalácsosok találkozóját advent előtt, a nagyváradi Ady Endre líceumban. Ezúttal hét mézeskalácsost hívtak meg, Nagyvárad mellett Nagyzeréndről, Orosházáról, Nádudvarról is érkeztek kalácskészítők. A szombatig tartó rendezvény első délelőttje során a nagyváradi Szacsvay Imre iskolából, a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnáziumból, s a Szent László Római Katolikus Líceumból érkeztek általános iskolások, később pedig az Ady Endre líceum diákjait várták a szervezők.

Ügyeskedtek

Ottjártunkkor a Szacsvay iskola step by step előkészítő osztályosaival találkoztunk – mint láttuk, a gyerekek nagy élvezettel munkálkodtak. A meghívott kalácskészítők, valamint Jakabffy Emma, az alapítvány vezetője irányításával megtanulták, hogyan kell gyúrni és nyújtani a tésztát, majd a kiszúróval különböző hagyományos formákat hoztak létre. Ezeket a felnőttek kisütötték, majd ismét a gyerekek ügyeskedhettek: miután megnézték a kiállított mézeskalácsokat, a látottak, valamint saját fantáziájuk alapján tojáshabbal díszíthették ki saját műveiket. Az általuk készített kalácsokat hazavihették, de ezen felül a nagy családokban nevelkedő gyerekek külön ajándék-kalácsokat is kaptak. A délután folyamán felnőtt érdeklődőket is vártak, tudtuk meg, s a rendezvény utolsó napján, szombaton pedig a nagyváradi Szent Angéla házban nevelkedő gyerekek látogatnak majd el a mézeskalácsosok találkozójára.

A résztvevők egyúttal kiállított kalácsokat is megtekinthettek: a mézeskalács készítők hagyományos és modern formájú és díszítésű kalácsokat hoztak el – mint láttuk, az egykori vásárok portékáját idéző tükrös szív, díszes csizma, vagy épp hagyományos motívumokkal díszített, madárformájú kalácsok mellett az egyéb állatokat, házat, terítőket, csipkéket mintázó kalácsok is ki voltak állítva.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!