ERDON Helyi hírek

2013.03.03. 11:37

Megy-e a színház által a világ elébb?

Megy-e a színház által a világ elébb? címmel emlékező színpadi játékot mutattak be február 28-án a nagyváradi Kiss Stúdió Színházban.

Megy-e a színház által a világ elébb? címmel emlékező színpadi játékot mutattak be február 28-án a nagyváradi Kiss Stúdió Színházban.

A színpadi játék alkalmával Janovics Jenő, egykori neves kolozsvári rendező-színházigazgató gondolatainak felelevenítése mellett színdarabrészleteket tekinthettek meg az érdeklődők. Fellépett Kiss-Törék Ildikó és Varga Vilmos színművészek. Janovics Jenő több magyarországi és erdélyi városban színészkedett, 1896-ban szerződött a Kolozsvári Nemzeti Színházhoz. Ezt követően kisebb berlini, londoni, párizsi és szegedi megszakításokkal, egyre szorosabban kötődött Kolozsvárhoz, ahol 1905-ben még a Farkas utcai színházban kezdte el igazgatását, de az ő vezetése idején épült meg a Kolozsvári Nemzeti Színház új, impozáns épülete is (ma a román Nemzeti Színház).

Színdarabok

A színpadi játékkal, mint címében is mutatja, arra a kérdésre keresték a választ a színművészek, hogy megy-e a színház által elébb a világ? Erre válaszként Janovics Jenő gondolatai szolgáltak a színjátszásról, a színdarabokról és a kolozsvári első állandó kőszínházról. Ha a színművészek által közvetített janovicsi gondolatok nem lettek volna elég meggyőzőek, akkor a felhangzó színdarabrészleteket meghallgatva biztosak lehetünk az erre a kérdésre adható válaszban. Az est során részleteket hallgathattunk meg Shakespeare Hamletjéből, Szophoklész Antigonéjéből, Madách Imre Az ember tragédiájából, Vörösmarty Mihály Csongor és Tündéjéből, Katona József Bánk bánjából és Csehov Sirályából. A kiválasztott színdarabok mind kapcsolódtak a kolozsvári színházhoz vagy Janovics Jenőhöz. A színpadi játék befejezéseként a megy-e a színház által elébb a világ kérdésre Madách idézettel válaszoltak a színművészek: „Mondottam ember: küzdj és bízva bízzál!”.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!