ERDON Helyi hírek

2011.07.01. 12:08

Megsérült egy magyar barlangkutató

Bihar megye-Péntek reggel megsérült egy magyar barlangkutató a romániai Bihar-hegységben lévő Pádis fennsík egyik barlangjában, a hegyi mentők a segítségére siettek.

Bihar megye-Péntek reggel megsérült egy magyar barlangkutató a romániai Bihar-hegységben lévő Pádis fennsík egyik barlangjában, a hegyi mentők a segítségére siettek.

 

Összesen tizenhárom barlangi mentő indult útnak Budapestről és Pécsről péntek délelőtt Romániába, hogy segítsen a Pádis-fennsíkon lévő barlangba beszorult magyar fiatal kimentésében - közölte Adamkó Péter, a Magyar Barlangi Mentőszolgálat (BMSZ) riasztásvezetője az MTI-vel.

A szolgálat honlapján közöltek szerint hajnali háromnegyed ötkor kapták a riasztást, hogy a Pádis-fennsíkon lévő barlangban, kétszáz méteres mélységben, a bejárattól nyolcszáz méterre egy fiatalember vállficamot szenvedett. Mint írták, ez az úgynevezett zsomboly - aknából, vagy aknarendszerből álló barlang - nagyon szűk, helyenként omladékos, képzett barlangkutatók számára is nehezen járható, csak nagyon vékony emberek tudnak lejutni. A romániai barlangi mentők egy orvost vittek a helyszínre, aki a sérült végtagot fájdalomcsillapítás mellett látta el.

 

 Nem könnyű felhozni

 Adamkó Péter közlése szerint tizenöt barlangi mentő áll készenlétben Magyarországon, hogy szükség szerint "második lépcsőben" a helyszínre tudjon vonulni. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint a Központi Rendeltetésű Mentőszolgálat (KRMSZ) az OKF hivatásos tisztje vezetésével 9 órakor útnak indult. A Garaguly István által vezetette csapat gyorsított határátlépését az Országos Rendőr-főkapitányság segíti.

Pintér István, a Bihar megyei hegyi- és barlangi mentőszolgálat vezetője az MTI bukaresti irodájának telefonon elmondta: négy-öt fős barlangkutató csoport ment le a barlangba, egyik társukat azonban kisebb baleset érte, kificamodott a válla. Társai feljöttek a barlangból, hogy szóljanak a hegyi mentőknek, akik azonnal a helyszínre siettek. A mentők orvosa leereszkedett a sebesülthöz, aki a barlang bejáratához képest kétszáz méter mélyen várta a segítséget. Az orvos visszahelyezte a kificamodott testrészt, a barlangkutató már jó állapotban van, evett is, aludt is - mondta Pintér István.

Újabb mentőcsoportot várnak a helyszínre, nem lesz könnyű felhozni a felszínre a barlangkutatót. A művelet azért lesz nehéz, mert a barlang rendkívül szűk, a mentésben részt vevő személyeket időnként váltani kell, fárasztó lesz a munkájuk - közölte a mentőszolgálat vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!