ERDON Helyi hírek

2017.11.09. 10:22

Megnyitották az ,,Együtt...?” című fotóművészeti kiállítást

Kedd délután nyitották meg az ,,Együtt...?” fotóművészeti kiállítást a nagyváradi vármúzeumban, díjkiosztásra is sor került, néhányan különdíjban is részesültek. A kiállításra 175 alkotást neveztek be nagyváradi, margittai és szentandrási fotóművészek. A kiállítás december 4-ig látogatható.

Kedd délután nyitották meg az ,,Együtt...?” fotóművészeti kiállítást a nagyváradi vármúzeumban, díjkiosztásra is sor került, néhányan különdíjban is részesültek. A kiállításra 175 alkotást neveztek be nagyváradi, margittai és szentandrási fotóművészek. A kiállítás december 4-ig látogatható.A tárlat témája a csonka családok gondjai, az ezekből származó gyerekek sérülékenysége, emellett a szegénység, a nélkülözés és a pillanatnyi öröm pillanatai is visszaköszönnek a képekről. Elsőként Ioan Ciorba, a nagyváradi Városi- és Vármúzeum részéről köszöntötte a résztvevőket, majd a kiállítást megnyitotta Tóth István, a Nagyváradi Fotóklub elnöke. Kifejtette, hogy 41 év alatt, mióta a szakmában dolgozik, nem volt alkalma ilyen különleges kiállítást megnyitni, hiszen ez a téma, mind emberileg, mind fotóművészetileg mélyebb gondolkodásra sarkallja őt. Ezután Dr. Patrick Bellinck, a VZW Oradea és a Gyermekekért és Családért Egyesület elnöke vette át a szót, aki amellett, hogy köszöntötte az egybegyűlteket és gratulált a művészeknek, kiemelte azt, hogy a gyermekek biztonsága, és fejlődése a legfontosabb egy család életében. Majd Arina Moş, a Nagyváradi Szociális és Közösségi Ügyek Hivatalának (ASCO) igazgatója a köszöntés után arról beszlélt, hogy ezek a képek értékesek, sok a mondanivalójuk és, hogy ezután még nagyobb hangsúlyt fog arra fektetni, hogy a hasonló helyzetű családok számára segítséget nyújtson. Végül, Dr. Földes Adalbert, a Partium alapítvány elnöke is szót kapott, beszédében kiemelte a Dr. Patrick Bellinckkel hosszú évek óta tartó közös munka értékét, és megköszönte neki mindazt, amit a nagyváradi közösségért tett. A kiállítást a nagyváradi Tavirózsa Fotóklub, a Gyermekekért és Családért Egyesület, a Nagyvárad Alapítvány, a nagyváradi önkormányzat, a Városi- és Vármúzeum, az Euro Foto Art Egyesület, és a Partium Alapítvány közösön szervezte.

Díjátadás

A kiállításra 175 alkotást neveztek be nagyváradi, margittai és szentandrási fotóművészek, a három tagból álló szakmai zsűri, Tóth István AFIAP, dr. Ramona Novicov műkritikus és dr. Morvay Szabó Edina fotóművész 40-et választott ki, melyeket bemutattak a megnyitón. A díjakat Tóth István AFIAP és Herman Szabolcs adták át. Az első díjat Nicoleta Gabor vehette át, a A vezető című képért, a másodikat Imre Zoltán, a Fájdalom című képért, a harmadikat pedig Monica Marton, az Öröm című alkotásért. Mivel számos kiemelkedő képet küldtek be a jelentkezők, ezért három Szatmári Pap Károly plakettet is odaítéltek, Ovi. D. Pop EFIAP részére, a Meccs után című alkotásért, Ovidiu Gabornak a Vacsorakészítés című képért és Vrabie Gelu számára a Félelmek kíséretében című képért. Különdíjban részesült Balla Cristina-Suzana, a díjat átadta Pető Dalma városi tanácsos. A díjátadó után Tóth István bemutatta a kiállítás katalógusát is, melynek az összeállítását Ovi D. Pop fotóművésznek köszönhetik. Az eseményen közreműködött Thurzó Sándor József brácsaművész. A kiállítás december 4-ig látogatható, a Vármúzeum B épületének I. emeletén, a 9. és 10. termekben.

Törő Enikő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!