Megnyílt a kismamák iskolája

Március 8-án, csütörtökön megtartották a kismamáknak szervezett tanfolyam első alkalmát. A várakozásokat felülmúlva 35-40 leendő anyuka látogatott el az eseményre.

Március 8-án, csütörtökön megtartották a kismamáknak szervezett tanfolyam első alkalmát. A várakozásokat felülmúlva 35-40 leendő anyuka látogatott el az eseményre.

 

A váradi szülészet járóbeteg rendelőjének egyik terme zsúfolásig megtelt kismamákkal és apukákkal, akik a kéthetente megszervezendő ingyenes tanfolyam első alkalmára látogattak el. Az első beszélgetést dr. Chitulea Petru szülész-nőgyógyász tartotta meg. Az elméleti felkészítés mellett a kismamák a továbbiakban részt vesznek majd terhestornán, valamint egy alkalommal a szülőszobákat és egyéb helyiségeket is körbejárják. Dr. Chitulea már az elején elmagyarázta, hogy a tanfolyam elsődleges célja az, hogy a kismamák pontosan megtudják, mi fog történni a szüléskor, valamint az, hogy az ismeretlen veszélytől való félelmet megszüntessék. Mint elmagyarázta, a fájdalom nélküli szülés lehetséges, de csak akkor, ha a leendő anyuka megfelelően fel van készítve a folyamatra. Elmondta, hogy nem csak a szülésre, hanem a terhességre is fel kell készülni. Ami a terhesség alatt a szülésig és a születéskor történik meghatározza a gyermek további életét, minden negatív esemény komplikációkat okozhat. Továbbá a folsav jótékony hatásának felfedezéséről beszélt: „Dr. Czeizel Endre kutatásai az elmúlt évtizedben igazolták, hogy a fogamzás előtt és a terhesség alatt megfelelő folsav bevitelével több súlyos magzati fejlődési rendellenesség kockázata jelentősen csökkenthető.” Hozzátette, hogy Amerikában jótékony hatása miatt a folsav a lisztben is megtalálható, így ehhez mindenki hozzájuthat. A terhestornával kapcsolatban a nőgyógyász elmondta, hogy a szülés alatt igénybe vett izmok edzése és kontrollálása nagyon fontos. Dr. Chitulea végezetül elmondta, hogy ez az első alkalom, amikor ilyen tanfolyamot indítottak, ezért időközben változtatnak a programon, ha igény van rá. Egyelőre kéthetente csütörtökön 17 órai kezdettel tartják a beszélgetéseket. A terhestornára az anyukák csoportokra beosztva járnak majd. Jelentkezni a szülészet telefonszámán lehet (0259.414630). Amennyiben igény van rá, párhuzamosan magyar nyelvű tanfolyamot is szerveznek.

 

Nagy Noémi

Szupergyors koronavírus-nyáltesztet vizsgálnak Izraelben
A koronavírus-fertőzöttséget kevesebb mint egy másodperc alatt kimutató nyálteszt klinikai vizsgálatát végzik Izrael legnagyobb egészségügyi központjában.
Vidnyánszky Attila: a józanság hangjának kell eljönnie
Plusz osztályok indulhatnak és egy új campus tervezése is megkezdődhet a Színművészeti Egyetem számára – jelentette ki a Nemzeti Színház igazgatója.
Közösen avatja fel a Bihar–Bors autópályaszakaszt a magyar és a román miniszterelnök
Elszabadult emu okozott torlódást Szolnoknál (videó)
Csütörtökön délután egy szabadon rohangáló hatalmas futómadár döbbentette meg a gyanútlan autósokat.
Felszámolnák a környezetszennyező hulladéktárolókat
Részt vett a Bihar Megyei Prefektúra augusztus 11-iki munkaülésén Mărioara Artemis Gătej, az Országos Környezetvédelmi Őrség főfelügyelője is, a környezetvédelmi őrség és a környezetvédelmi ügynökség megyei képviselői mellett, ismerteti közleményében a prefektúra.