ERDON Helyi hírek

2013.07.29. 12:54

Megáldották a gépjárműveket

Szent Kristóf ünnepét követő vasárnapon, július 28-án a váradi római katolikus székesegyház előtti téren az esti miséket követően Mons. Fodor József általános helynök megáldotta a gépjárműveket.

Szent Kristóf ünnepét követő vasárnapon, július 28-án a váradi római katolikus székesegyház előtti téren az esti miséket követően Mons. Fodor József általános helynök megáldotta a gépjárműveket.

Szent Kristóf közbenjárását kérve Mons. Fodor József általános helynök megáldotta a bazilika előtti téren és a Kanonok sori parkolóban összegyűlt gépjárműveket és a vezetőiket a 18 és a 21 órakor kezdődő szentmiséket követően. A 18 órás szentmise alkalmával Mons. Fodor József beszélt Szent Kristóf életéről és jelentőségéről. Szent Kristóf (Christophoros – Krisztust-hordozó) az utazók védőszentje, a tizennégy segítő szent egyike, ma már a népies vallásosság talán legnépszerűbb alakja, akinek képét, szobrát ma különösen az autósok és motorosok hordják magukkal. Hozzátette, hogy Szent Kristóf a harmadik században halt vértanúhalált. A szájhagyomány szerint kis korától fogva Istent akarta szolgálni. Egy remete azt mondta neki, hogy akkor szolgálja a legjobban az Urat, ha segít a rászoruló embereknek. Ezt megfogadva úgy döntött, hogy egy híd nélküli folyón fogja átsegíteni az utazókat. „Az egész életünk egy nagy utazás, Szent Kristófhoz imádkozva, kérnünk kell őt, hogy segítsen vissza a helyes útra”- tette hozzá.

Autók megáldása

A vasárnapi esti szentmise végén Fodor József általános helynök hangsúlyozta: napjainkban sokan halnak meg az utakon, ezért különösen nagy szükségünk van Isten segítségére és az Ő szentjeinek a közbenjárására, hogy megvédjék életünket és a másokét is. „Szent Kristóf ünnepén megáldjuk a gépjárműveket, hogy vezetőiket segítse vissza otthonukba biztonságban”- tette hozzá végezetül Fodor József. A bazilika előtti térre az elmúlt évekhez hasonlóan idén is számos gépjárművezető hozta el autóját az áldásosztásra. Sőt, kerékpáros fiatalok is kérték Isten áldását.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!