ERDON Helyi hírek

2017.07.24. 18:29

Meg lettek áldva a Székesegyház előtti gépjárművek

Vasárnap este, a Szent Kristóf ünnepéhez legközelebbi hétvégén Fodor József általános helynök megáldotta a nagyváradi Székesegyház előtti téren és a Kanonok sori parkolóban összegyűlt járműveket.

Vasárnap este, a Szent Kristóf ünnepéhez legközelebbi hétvégén Fodor József általános helynök megáldotta a nagyváradi Székesegyház előtti téren és a Kanonok sori parkolóban összegyűlt járműveket. Szent Kristóf a harmadik évszázadban élt legendás alak, vértanúságot szenvedett hitéért. Ő az útonjárók patrónusa, akinek képét ma is sok autós és motoros magával hordja. A szájhagyomány szerint a hatalmas termetű Kristófot kis korától fogva az a vágy fűtötte, hogy szolgálatait a leghatalmasabb Úrnak ajánlja fel. Először egy király szolgálatába állt, de mivel ez félt az ördögtől, elpártolt tőle, és a sátán szolgálatába szegődött. Csakhogy a gonosz a kereszt jelétől rettegett, így Kristóf őt is otthagyta. Mivel egy remete azt tanácsolta neki, hogy akkor szolgálja a legjobban az Urat, ha az embereknek segít, Kristóf úgy döntött: egy híd nélküli folyón fogja átvinni a rászorultakat.

Erős testű, izmos férfi volt, mégis az egyik alkalommal, amikor éppen egy gyermeket vitt át a folyón, úgy érezte, annyira súlyos a terhe, hogy alig tud továbbmenni. Csaknem a víz alá merült, s minden erejét össze kellett szednie, hogy átérjen a túlsó partra. Ott aztán a kisfiú elmagyarázta Kristófnak a keresztség lényegét, és azt mondta: „Ami a válladat nyomta, több mint az egész világ. Én vagyok Krisztus, az emberiség megváltója, és azért vagyok ilyen nehéz, mert rajtam vannak a világ bűnei”. Jézusnak az átvitele a túlsó partra volt a bizonyítéka annak, hogy az Isten is elfogadta azt, hogy Kristóf őt akarja szolgálni. A legendás alakban tehát a katolikusok azért tisztelik az autósok védőszentjét, mert úgy vitte át az embereket az egyik partról a másikra, ahogy a járművek is szállítják őket.

Érjünk haza

Mons. Fodor József általános elnök hangsúlyozta: a katolikus anyaszentegyház szinte minden használati tárgyat áldásban részesít, így valamiféleképpen kiveszi a hétköznapi forgalomból, és az Úr kegyelméből és szeretetéből olyan cél elérését tűzi ki célul, mellyel érvényesül az isteni jóság. Szent Kristóf a 20. században került a figyelem középpontjába, és lett elsősorban az utazók és a közlekedők védőszentje, hiszen ekkortól sokasodtak meg az utak, jár nagyobb veszéllyel közlekedés. Átvitte Krisztust a folyón, tehát magának az Isten-üdvözítőnek tett szolgálatot, aki megjutalmazta emiatt.

A szertartáson a könyörgések elvégzése után a vikárius Szent Kristófnak az oltalmát, a védelmét, a pártfogását kérte, hogy ne csak elinduljunk, de biztonságban célba- és vissza, haza is érjünk.

Ciucur Losonczi Antonius

[embed]]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!