ERDON Helyi hírek

2007.05.13. 13:58

Markó: Nem fogunk hallgatni, tiltakozni fogunk!

<p>Szatmárnémeti – Markó Béla, az RMDSZ elnöke hétvégén szerkesztőségünknek adott interjújában óvatosan fogalmazott a Szabó István tanácselnök és Riedl Rudolf alprefektus ellen folyó eljárások hátteréről.</p>

Szombaton Szatmárnémetiben ülésezett az Országos Önkormányzati Tanács, amelynek ülésén Markó Béla, az RMDSZ elnöke is jelen volt. Elmondása szerint összességében elégedett az RMDSZ–es önkormányzati képviselők munkájával, de a közeledő helyhatósági választások elleni finisben több más hatásra is oda kell figyelniük tisztségviselőiknek.

—Említette, hogyösszességében elégedett az önkormányzati tisztségviselők munkájával, de mi a véleménye a szatmári tisztségviselők tevékenységéről?

—A Szatmár megyeiekkel elsősorban a Szatmár megyeieiknek kell elégedettnek lenniük. Én hiába lennék elégedett,vagy elégedetlen, ha a Szatmár megyei magyarság ezt másképpen látja. Meg kell mondanom, hogy a határmenti régiók sok szempontból dinamikusabban fejlődnek, de valahol természetes, hogy ennek a régiónak kell az elsõ lépéseket megtennie. Úgy ahogy Magyarországon is először a nyugati régiók fejlődtek dinamikusabban, most erre ebben a régióban van a legnagyobb esély.

—Egyesek ezt másképp értékelik, lévén, hogy pont azért idnítottak eljárást Szabó István megyei tanácselnök és Riedl Rudolf alprefektus ellen, mivel szerintük törvénytlennek minősül a fejlődés elősegítése.

—Ebben az ügyben nagyon kilóg a lóláb, és muszáj néhány fontos kérdést tisztáznunk. Mint ismeretes, néhány Szatmár megyei politikust azzal vádol az ügyészség, és eljárást is kezdeményeztek ezügyben ellenük, hogy politikai és etnikai alapon szereztek költségvetési támogatást magyarlakta településekenek, magyar polgármestereknek. Más szóval eljutottunk mostmár oda, hogy abból az adóból, amit mi isbefizetünk az állami költségvetésbe valamennyit — de még mindig nem a befizetésekkel arányosan — de vissza tudunk kapni a saját közösségeink számára, és erre gyorsan kiderül, hogy egyesek szemében ez bűncselekménynek minõsül. Ez nagyon súlyos helyzetet teremthet, ugyanis nagyon súlyos, az, hogy amikor itt a mai Romániában úgy tűnik, hogy végre a magyarok is fel tudnának lélegezni vissza akarnak taszítani a sok évtizedes egyenlõtlenségi állapotba, nyilván, hogy nem fogunk hallgatni és tiltakozni fogunk ez ellen.

—A mostani perek mennyiben köthetők ahhoz a jelenséghez, hogy az RMDSZ Basescu államelnök leváltása mellett teszi le a voksát. Lát –e összefüggést ebben?

—Ez elképzelhetõ, de nem állíthatom, hogy ez így van. Legyünk tisztességesek, hiszen erre nekem bizonyítékaim nincsenek. Az azonban elég furcsa egybeesés, hogy most ebben az államfő személyét érintő kampányban egyszerre eljárások indulnak, azt vesszük észre, hogy az államelnök naggyűlésein elhangzott beszédeiben is mi vagyunk a fõszereplők, és én nem tekinthetek el attól, hogy ezek mögött lehet egy olyan hatás, vagy szándék, hogy a magyarellenes érzelmeket felkorbácsolni akarják egyesek, és így teremteni szolidaritást azállamelnök személye körül. Tehát ha itt minden rossz kútfeje mi, a magyarság vagyunk, akkor ugye könnyebben lehet az államelnök mellett felsorakoztatni a közvéleményt. Lehet, hogy ez szándékos, lehet, hogy nem, de furcsa az egybeesés.

 

Nagy Szabolcs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!