ERDON Helyi hírek

2016.08.18. 16:59

Máris adós a nagyváradi hőszolgáltató cég

A Nagyváradi Hőszolgáltató 6,6 millió eurót kell fizessen az Országos Energia Szabályozó Hatóságnak (ANRE).

A Nagyváradi Hőszolgáltató 6,6 millió eurót kell fizessen az Országos Energia Szabályozó Hatóságnak (ANRE).

A Nagyváradi Hőszolgáltató ideiglenes elektromos energia termelői engedélyt szerzett, de csak azzal a feltétellel, ha átvállalja azt a mintegy 29,5 millió lejes adósságot, amellyel a Nagyváradi Hőerőmű (CET) tartozik az országos elektromos energiahálózatot működtető Transelectrica vállalatnak. A 2012/123 számú törvény értelmében nem kaphatnak elektromos-energia termelői licenszet azok a kérvényező vállalatok, amelyek részvényesei, vagy ügyvezetői között vannak olyan személyek, akik korábban olyan licensszel rendelkező vállalat részvényesei vagy adminisztrátorai voltak, amelyek nem törlesztették az elektromos-energia piacon történt tranzakciók nyomán előálló fizetési kötelezettségeiket. A törvény ezzel próbálja megakadályozni azt, hogy az energia szektorban adósságot felhalmozók elkerüljék az adósságtörlesztést. Viszont emiatt keletkezett adóssága a váradi Hőszolgáltatónak mielőtt még megkezdte volna az elektromos energia termelését a gázturbinás hőerőmű, hiszen a Hőszolgáltató a CET jogutódja, és mert a Hőszolgáltatónak ugyanaz a tulajdonosa, mint a 2013-ban csődbe jutott Hőerőműnek, vagyis a nagyváradi önkormányzat.

Az adósság keletkezése

2015 májusában az Országos Energia Szabályozó Hatóság (ANRE) arra kötelezte a CET-et, hogy adjon vissza 25 millió lejt abból a 30 millió lejes bónuszból, amelyet egy évvel korábban, 2014-ben inkasszált. Az említett bónuszt az Európai Bizottság által engedélyezett állami segély címén kapta a vállalat azért, mert egyszerre termelt hő- és villamosenergiát, így üzemanyagot spórolt meg. Stanel Necula a volt CET, és a jelenlegi Hőszolgáltató vezetője a Bihari Naplónak elmagyarázta, hogy a hő- és villamos energia egyidejű termeléséért évente járó bónuszt annak függvényében számítják ki, hogy mennyire régi a létesítmény berendezése, mennyire képzett és hatékony a munkaerő, és hogy mennyi üzemanyagot képes megtakarítani az energiatermelő. Necula lapunknak elismerte: ők tisztában vannak azzal, hogy a régi hőerőmű elöregedett berendezésekkel működött, ezért a bónusz egy részét vissza kell fizetni, de a Hőszolgáltató mind a 2014-re, mind pedig a 2015-re vonatkozó visszafizetési döntés ellen fellebbezett, mert túl soknak találta a visszakért összegeket. A per még most is tart, viszont a per idejére nem függesztik fel a kifizetésik kötelezettséget, tehát azt törleszteni kell. 2016 áprilisáig, amikor a szénfűtéses hőerőmű végleg leállt, a Transelectrica már megkapott 18,5 millió lejt. Idén májusban azonban az ANRE visszakért újabb 23 millió lejt abból a bónuszból, amit a CET 2015-ben kapott. Mivel pedig a CET már nem termelt villamos energiát, így a Transelectricának már nem volt kitől elvennie ezt a pénzt, ezért az adósság 29,6 millió lejre, azaz 6,6 millió euróra nőtt, amely most a CET jogutódját, a Hőszolgáltatót terheli.

Kifizethető

Stanel Necula, a Hőszolgáltató vezetője kérdésünkre válaszolva hozzátette, hogy az adósság törleszthető, hiszen szeptembertől a vállalat szeretne belépni a villamos energia termelő piacra, így ismét jár majd neki az egyidejű hő- és villamosenergia-termelés utáni bónusz. Necula számításai szerint a volt hőerőmű a bónusznak mintegy nyolcvan százalékát kellett visszafizetnie, de mivel az új erőmű sokkal hatékonyabb, mint elődje, ezért Necula feltételezése szerint a támogatásnak maximum 30 százalékát kell majd visszaadnia, tehát sokkal több pénz marad a Hőszolgáltatónál, amiből törleszteni lehet majd az adósságot.

Adós, ne fizess?

A sajtóban megjelentek olyan feltételezések, miszerint lehet, hogy a Hőszolgálatónak egyáltalán nem is kell kifizetnie a hatmillió eurós adósságot. Az egyik hetilap a nagyváradi polgármesteri hivatal meg nem nevezett munkatársára hivatkozva azt írta, hogy ez egyrészt úgy lenne lehetséges, ha leváltanák a Hőszolgáltató azon vezetőit – például Stanel Neculat és Nadia Hast –, akik a CET-ben is vezető tisztségben voltak. Egy másik variáns az lenne, ha az önkormányzat egy olyan licensszel rendelkező magánvállalatot bízna meg a váradi hőerőmű üzemeltetésével, amelynek jogilag semmi köze nincs a CET-hez. A hetilap hozzáteszi, hogy e két utóbbi esetben arra kell számítani, hogy az ANRE bepereli a váradi önkormányzatot. Stanel Necula lapunk érdeklődésére válaszolva megerősítette, hogy valóban létezik több megoldási lehetőség: tárgyalásokat folytathatnak az adósságok átütemezéséről, de az adósság kifizetésének elkerülése is megoldás lehet, ha megtalálják ennek a törvényes keretét. Necula megítélése szerint az adósság kifizetése valósítható meg a legkönnyebben, de hangsúlyozta, hogy a végső döntés a helyi tanács kezében van, a Hőszolgáltató csak javaslatot tesz majd arra, hogy melyik utat válasszák.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!