ERDON Helyi hírek

2016.04.05. 11:46

Magyarország leköröz autópálya építésben

Jövő év elejétől kezdik meg építeni és 2018 közepére be is fejezik Magyarországon  az M4-es autópálya Nagykereki és Berettyóújfalu közötti szakaszát.

Jövő év elejétől kezdik meg építeni és 2018 közepére be is fejezik Magyarországon  az M4-es autópálya Nagykereki és Berettyóújfalu közötti szakaszát.

A magyarországi építkezések lezárultával magyar oldalról gyakorlatilag minden akadály elhárulna a Magyarország és Erdély autópályával történő összekötése elől, Románia vonatkozásában azonban ez még távoli célnak tűnik. A magyarországi és a romániai autósztrádák összekötésében a kisebbik gondot jelenti az, hogy bár Berettyóújfalutól az ártándi-borsi határátkelőig egyenes út vezetne, viszont a romániai autósztráda szakasz nyomvonala Nagyszántó település fölött, Paptamási alatt hagyja majd el Romániát egy a két ország közötti államközi szerződésnek megfelelelően.

Mikor lesz kész?

Már ha elhagyja valamikor, hiszen az Észak-Erdélyi Autópálya döbbenetes lassúsággal halad: a román-magyar határtól Brassóig haladó, 415 kilométeresre tervezett autósztrádából a 2004-ben megkezdett építkezések óta mostanáig mindössze a Kolozs megyei Gyalu (Gilau) és Aranyosgyéres (Campia Turzii) közötti 52 kilométernyi szakasz épült meg.

Dan Costescu szállításügyi miniszter idén márciusban a parlamentben kijelentette, hogy az Észak-erdélyi autópálya 2020-ban készülhet el teljesen. A

román-magyar határ és Gyalu közötti autópálya-szakaszon a Gyalu és Magyarnádas (Nadasel) közötti részének, valamint a Bors- Berettyószéplak közötti szakasz egy tíz kilométeres részének építése kezdődik meg az idén, a többi helyszínen a legújabb tervek szerint 2017-ben kezdődnek meg a munkálatok. Az autósztráda Bihar megyei, azaz a román-magyar határ és Berettyószéplak közötti szakaszának a kivitelezését a Corsan-Corviam Construccion, a Consinit, a Road Consulting & Design Solution és a Via Design cégek nyerték el azok után, hogy az eredeti kivitelzővel, az amerikai Bechtel céggel szerződést bontott a román állam. Noha a 701 millió lejes, vagyis mintegy 160 millió eurós kivitelezési szerződést már tavaly májusban aláírták, még mindig nem kezdtek el dolgozni, és bár korábban megjelent a hír miszerint idén márciusban megkezdődnek a munkálatok az említett szakaszon, Octavian Balog az Országos Közút- és Autópálya-kezelő Társaság (CNDNR) Bihar megyei képiselője lapunk érdeklődésére válaszolva elmondta, hogy még most sem dolgozik ott senki.

Nézeteltérés

A digi24 hírtelevízió információi szerint azért nem kezdődött el már közel egy éve a munkálat, mert nézeteltérés támadt a kivitelezést elnyerő cégek között. Az autósztráda-szakasz tervezője, a Via Design a munkálat értékének öt százalékát akarta megkapni, miközben a spanyol Corsan-Corviam építkezési vállalat azt akatrja, hogy mindegyik cég a profitból részesüljön az építkezési projektben való részvételének az arányában. A Bors-Berettyószéplak autósztráda-szakaszon az amerikai Bechtel cég dolgozott eredetileg, de a munkálatoknak csak mintegy 50 százalékát végezte el 2011-ig, amikor is teljesen leállt a munknával, és két évvel később ki is vonult az országból. Megjegyzendő, hogy a Gyalu és Aranyosgyéres közötti szakaszon kívül egyedül a Bors-Berettyószéplak közötti szakaszon dolgozott a Bechtel cég. Mivel azonban az itt elvégzett munkálatokat senki sem védte, illetve senki nem tartotta karban, ezért komoly károk keletkeztek: az építőanyagok jórészét ellpoták, egyes megépített betonpillérek megrepedtek, a vasbeton elemek megrozsdásodtak, így a munkálatok folytatásához szükséges az, hogy megállapítsák: mi az, amit meg lehet és meg kell javítani, és mi az amit újjá kell építeni.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!