ERDON Helyi hírek

2018.04.04. 12:00

Magyar római katolikus országos hittanolimpia zajlik Nagyváradon

Április 3-6. között Nagyváradon szervezik meg a Magyar Nyelvű Római Katolikus Országos Hittanolimpiát, amelynek a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum ad otthont.

Április 3-6. között Nagyváradon szervezik meg a Magyar Nyelvű Római Katolikus Országos Hittanolimpiát, amelynek a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum ad otthont.

Száztizenkét, VII-XII. osztályos diák- köztük két szlovák anyanyelvű- vesz részt 11 megyéből (Bihar, Kolozs, Szilágy, Arad, Brassó, Fehér, Temes, Szatmár, Maros, Kovászna és Hargita) az április 3-6. között Nagyváradon zajló Magyar Nyelvű Római Katolikus Országos Hittanolimpián.

A nyitóünnepséget kedd délután tartották a házigazda tanintézmény szépen felújított dísztermében, ahol Konrád Katalin igazgatónő köszöntője után- aki azt tanácsolta a versenyzőknek, hogy ne izguljanak, mert tulajdonképpen hazajöttek, hiszen sok ismerős arcot lát köztük-, Néma Miatyánk címmel irodalmi-zenés műsorral szolgált a Szent László Líceum néhány tanulója- Diósi Mária, Rejtő Dóra, Szabó Boróka, Szeghalmi Gabriella és Vidican Edina-, akiket Zalder Éva és Mosoni Erika tanárnők, illetve Papp Judit könyvtárosnő készítettek fel.

Böcskei László nagyváradi római katolikus megyés püspök ráhangolódásképpen két gondolatot fogalmazott meg. Szerinte a római katolikus hittanolimpia része ugyan az iskolai programnak, mégis más mint a többi, mert nemcsak ismeretek közléséről vagy elsajátításáról szól, hanem arról is, hogy a résztvevők próbálják szépen, fokozatosan megközelíteni Isten csodálatos világát, tervét, akaratát, és ez hozzásegíti őket ahhoz, hogy találkozzanak, felfedezzék őt az élet jelentéktelennek tűnő történéseiben, megnyilvánulásaiban. Azonban nem csupán kapcsolatba kerülnek vele, hanem belső vágyat, késztetést éreznek arra, hogy másoknak is megmutassák, és ezáltal hozzájárulnak ahhoz, hogy szerethetőbb, boldogabb világban éljünk. Emellett azáltal, hogy eljöttek, már nyertesek, hiszen az a tény, hogy felvállalták azt, hogy komolyan fejlesszék magukat, és terjesszék Isten tudományát, győztessé teszi őket, előnyhöz jutnak ezáltal, biztosabb a sikerük. Az egyházmegye főpásztora ugyanakkor a Schlauch Lőrinc püspök által 1902-ben Váradra hozott magnóliafák mostani virágzásához hasonlította azt, ahogy a diákok közösségben kifejezik magukat, kibontakoznak, kinyílnak mindenki örömére úgy, ahogyan Isten megálmodta, megteremtette és elhelyezte őket a világban.

Nem jámborkodás

Alin Novac-Iuhas Bihar megyei főtanfelügyelő csodálatát és elismerését juttatta kifejezésre azért, hogy a fiatalok eljutottak a döntő szakaszig, megkoronázva ezáltal nem csak a saját, hanem a tanáraik és a szüleik erőfeszítéseit is.

Dr. Holló László, a kolozsvári Babeş- Bolyai Tudományegyetem dékánhelyettese, a verseny elnöke felidézte, hogy papnövendék korában, amikor kérdezték őt, mindig elmagyarázta, hogy a szemináriumi képzéssel eltöltött hat év nem csupán arról szól, hogy megtanul rendesen imádkozni, ugyanis a teológiának köszönhetően elsajátítja, hogy kell logikusan elrendeznie, megfogalmaznia a mondatait, az egyháztörténetnek köszönhetően tanulhat az ősök hibáiból és okulhat a jó dolgokból, a Biblia tanulmányozásával jobban megismeri a szentháromságos egy Istent, a dogmatikán keresztül a római katolikus egyház tanításait, a liturgika pedig arra vezeti rá, hogy kell helyesen imádni Istent. „A hittan tehát nem jámborkodás!”- hangsúlyozta.

Vârtic- Mayla Júlia tanfelügyelő, a román tanügyminisztérium kisebbségi főosztályának képviseletében Valentin Popa oktatási miniszter és Kovács Irén-Erzsébet államtitkár üdvözletét közvetítette, Kéry Hajnal főtanfelügyelő-helyettes pedig megköszönte a Nagyváradi Római Katolikus Püspökségnek, hogy mindig támogatja a hasonló rendezvényeket.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!