ERDON Helyi hírek

2012.04.05. 12:02

Magányos barangolások

A kolozsvári Minerva Művelődési Egyesület Cs. Gyimesi Éva kiállító termében Kováts Ildikó Barangolások-című kiállítását nyitották meg.

A kolozsvári Minerva Művelődési Egyesület Cs. Gyimesi Éva kiállító termében Kováts Ildikó Barangolások-című kiállítását nyitották meg.Zakariás Ágota művészettörténész méltatta a kiállítást. 4 év alkotásának az eredménye. Egységes anyag, melynek helyszínei Kolozsvár és környéke, Torockó és a művész szülőföldje, illetve annak környéke.

Kováts Ildikó művészpedagógus, nyugdíjba vonulása után ráérősen barangolhatott, bánhatott az idővel. A magányos sétái hangulatának kifejezésére a legalkalmasabbnak a pasztellt találta.

A hazai tájainkon a pasztell kiváló képviselője a múlt század 20-as éveiben Nagy István volt, aki fekete-fehér pasztelleket festett. Kováts Ildikó pasztelljei színesebb hangulatot fejeznek ki a művészet eszközeivel. A magányos erdélyi séták során keletkezett benyomásait jeleníti meg. Megjegyezte, hogy ritkán látható emberi jelenlét a képeken. A Kováts Ildikó által kiállított alkotásai különböznek az előző munkáitól. A pasztelljei spontánabbak, a kompozíciói levegősebbek.

Kováts Ildikó szerint alkotásainak kiindulópontja a valóság, a barangolás során látott környezet, évszaktól függetlenül. Székelyföldön, a szülőföld tájait is megjelenítette, de a gyökerei már megszakadtak.

A pasztell-festészetben nagyobb a szabadság-tényező- vélte Kováts Ildikó. A magányos barangolásai alkalmával nem visz magával fényképezőgépet. A tájakat, a természeti környezetet közvetlenül ragadja meg a festő eszközeivel. A magányos pillanatok, azok hangulata érzékelhető a festő vásznain.

Mint tárlatot látogató, Kovács Ildikó képei számomra azért is érdekesek, mert megszólítanak. Elmondván azt, hogyan is látja a körülötte levő világot, amit félteni kell. Anélkül, hogy beszélne róla, tulajdonképpen, azt mondja el, mennyire szép, változatos tud lenni a minket körülvevő természet, melyet óvni kell. Félteni azt az ősi erőt, melyet képei rendkívül érzékletesen visszaadnak a pasztell sajátos nyelvén. Ugyanakkor bizonyítván mennyire jól uralja azt a műfajt, melynek mesterei között Edgar Degas, Henri de Toulouse-Lautrec, magyar viszonylatban Rippl-Rónai, Nagy István szólaltak meg.

A Minerva Művelődési Egyesület lehetővé tette, hogy Kováts Ildikó is elmondja mindazt, ami benne az utóbbi négy évben, képi formában megfogalmazódott. Mindnyájunk örömére.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!