ERDON Helyi hírek

2010.08.06. 16:38

Állatkínzásért börtönbüntetés

<p>A törvény értelmében rossz elbánás alatt a brutális bánásmódot, az állatok túlzott kihasználását, bántalmazását, valamint minimális jóléti és életfeltételek nem biztosítását értik.</p>

Az állatkínzás nagyon sok formája ismeretes az állatvédők előtt, akik sokszor megdöbbentő fotókat, felvételeket tesznek közzé a médiában, hogy az emberi kegyetlenséget ábrázolják. Romániában a 205. számú törvény szabályozza az állatvédelemet, mely a Hivatalos Közlöny 2004. június 14-i, 531. számában jelent meg, melyet 2008-ban elfogadott 8-as számú törvény egészít ki. A 2008-ban jelentős módosításokon átesett törvény értelmében tilos az állatkínzás, az állatok gazdáinak vagy gondozóinak be kell tartaniuk az állategészségügyi és -higiéniai normákat, tilos elkergetniük vagy elhagyniuk őket, megfelelő menedéket és mozgásteret, élelmet, vizet, egészségügyi ellátást kell biztosítaniuk nekik. A 71. cikkely kimondja, tilos a kutyák, macskák és más állatok eutanáziája, kivéve, ha az állat egy szakorvos megállapítása szerint gyógyíthatatlan beteg. A törvény betartásáért az Országos Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hatóság felelős. Állatokkal szembeni kegyetlenség alatt az alábbiakat értik: az állatok elvetemültségből való megölése, valamint a háziállatokra vagy a fogolyállatokra gyakorolt céllövészet; állatok közötti vagy állatokkal való harcok megszervezése; élő állatok használata a kutyaidomításban vagy a kutyák agresszivitásának mérésére; élő állatok használata kiállításokon, reklámozásra, filmkészítésre vagy hasonló célokra, ha e tevékenységek testi vagy pszichikai szenvedést, bántalmat vagy sérülést okoznak; olyan állatok elhagyása, amelyek létezése az ember gondozásától függ; az állatok testi képességének stimulálására rendeltetett anyagok doppingszerű beadása a sportversenyek alkalmával. A tudományos célokra használt állatokat különleges védelmi szabályoknak vetik alá, elkerülve a fölösleges szenvedés előidézését. Az Országos Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hatóság országos állatvédelmi hatóság.


Büntetések
Amennyiben állatkínzást látnak vagy értesülést szereznek erről, a 112-es sürgősségi telefonszámon jelezzék azt a hatóság munkatársainak, mivel az állatkínzás büntetőjogi elbírálás alá kerül. Az állatkínzásért kiszabható legnagyobb értékű pénzbírság 10.000 lej, a legkevesebb pedig 500 lej. Amennyiben súlyos kihágás történik, az állatot elveszik a gazdájától, és akár egy hónaptól három évig terjedő szabadságvesztésre is ítélheti a bíróság az állatkínzó személyt. A kihágások megállapításával és a pénzbírságok alkalmazásával az állategészségügyi hatóság által feljogosított személyek foglalkoznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!