ERDON Helyi hírek

2010.02.14. 18:09

Lezajlott a IX. Kálmándi Borverseny

<p>Szatmár megye - Vasárnap délután a helyi kultúrotthonban zajlott a helyi borászok várva várt eseménye, a kálmándi borverseny. Az eseményre 27 bormintát neveztek be a borászok, akik nem csak Kálmándról, hanem Börvelyből is hoztak borokat.</p>

Balogh Sándor polgármester üdvözlő szavaival vette kezdetét a IX. Kálmándi Borverseny. A rendezvény jó hangulatban zajlott, a gazdák figyelmesen hallgatták a borokat értékelő zsűri pozitív- vagy negatív, de mindenképpen építő jellegű kritikáit. A zsűrit ebben az évben Serli Csilla, Prógli József és Komáromi József alkotta. Az idei versenyre 27 bormintát neveztek be a gazdák. A borverseny nyitott volt, hiszen nem csak a kálmándi, hanem más településekről érkezőket is szívesen láttak a szervezők. A versenyben börvelyi gazdák borait is megkóstolhatták a zsűri tagjai. 25 fehér- és 2 vörös bor mintát neveztek az idei borversenyre. A versenyt követő értékelésben méltatták a borokat, valamint a gazdák munkáját. Serli Csilla az oklevelek kiosztását követően válaszolt a kérdésekre. Neve nem ismeretlen a nagykárolyi és környező települések borászai számára, hiszen éveken keresztül aktív zsűritagja volt a borversenyeknek, sőt régebben több saját borral versenyzett is. Később hosszabb időt töltött Tokajban, ahol szintén ezen a területen tevékenykedett. Pár év kihagyást követően arról is kérdeztük, mit tapasztal, mennyit fejlődtek a gazdák az elmúlt időszakban, tapasztalai szerint.

"Nagyon jók a versenyben lévő borok, Kálmándon. Ezt nem azért mondom, mert most itt zsűrizek, hanem mert valóban így van. Érződik, hogy komolyan veszik és meghallgatják azokat a tanácsokat, amelyeket versenyeken kapnak és tovább is képzik magukat. Törődnek a borokkal, kezelik azokat, alkalmazva a különböző technikákat, lehetőségeikhez mérten, legalábbis így tapasztalom. Hiba lenne az itteni borokat a tokajiakhoz hasonlítani, mivel az ott kimondottan egy bortermelő vidék, a megfelelő adottságokkal. Mindazonáltal ott is készülnek kevésbé jó borok. Véleményem szerint a Nagykároly környéki gazdák kitesznek magukért és remekül kihasználják termőhely-adottságaikat"- mondta Serli Csilla. A kálmándi borversenyen 4 Arany-, 14 Ezüst- és 3 Bronz-oklevelet osztottak ki. A vörös borok nem kaptak oklevelet. Arany oklevelet vehettek át: Fromhertz Sándor, Tarnai György, Piricsi Mihály és Tarnai Mihály. Az esemény közös ebéddel, valamint kellemes beszélgetéssel ért véget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!