ERDON Helyi hírek

2017.01.16. 17:05

Lényeges válasz fel nem tett kérdésekre

Az egyetemes imahét vasárnapi nyitó istentiszteletén Kuti József kecskeméti lelkipásztor prédikált a várad-olaszi templomban. „Mert a békességhez nem elég a jó szándék, a bölcsesség – ehhez Krisztus szeretetére van szükség, a békesség Krisztustól jön” – hangzott el.

Az egyetemes imahét vasárnapi nyitó istentiszteletén Kuti József kecskeméti lelkipásztor prédikált a várad-olaszi templomban. „Mert a békességhez nem elég a jó szándék, a bölcsesség – ehhez Krisztus szeretetére van szükség, a békesség Krisztustól jön” – hangzott el.

A nyitó istentiszteletet a várad-olaszi református templomban szervezték meg, s a hét többi napján más-más református egyházközségekben zajlanak istentiszteletek az egyetemes imahéten belül. Az ige, amely a prédikáció alapját képezte, Pál Korinthusiakhoz írt második levelének 14. versszaka volt, mely ekképpen szól: „Mert Krisztus szeretete szorongat minket”. Bár Pál apostol idejében nem voltak felekezetek, de azért nézeteltérések igen, s Pál feladata volt elől járni a békéltetés szolgálatában, erről szól az ige, mely egyébként különlegesen erős és tömör, s akár szóról szóra is lehet magyarázni” – mondta Kuti József.

Isten igéje erőforrás

A „mert” arra utal, hogy a kijelentés valamire választ ad – ahogy Visky Ferenc lelkipásztor mondta annak idején – az igazán lényeges kérdéseket az eleve meglévő válaszok szülik. Mire is válasz ez? Egy olyan kérdésre, mely lényeges volt akkor és ma is az, mondhatni, a legnagyobb kérdés, melyet minden keresztény ember feltesz. Mert ember és ember, felekezet és felekezet, nemzet és nemzet között a békességhez Krisztus szeretete kell, ha semmi mást nem érzünk meg, csak ezt, már nem éltünk hiába. Mert a békességhez nem elég a jó szándék, a bölcsesség – ehhez Krisztus szeretetére van szükség, a békesség Krisztustól jön. Lehet tűrni, lehet lehazudni, rejtegetni dolgokat, de a valódi békesség Krisztus szeretete, melyhez Isten maga vezet el bennünket. Így volt ez Pál apostol idejében, és 2017-ben szintén egyedül Krisztus szeretete az, ami a valódi békességet elhozza számunkra – Solus Christus, ahogy a reformáció egyik alaptétele szól.

A szorongat kifejezés rendkívül sokrétű – jelenti azt, hogy összetart, egybetart, rendben tart, de azt is, hogy fogva tart, körülvesz, kerget, gyötör, ugyanakkor lefoglal, leköt. Visszatérő élménye a keresztény embernek: nem hagy minket el az Úristen, mint ahogy Jeremiás is érezte, hogy bár nem akar próféta lenni, tűz a csontjaiban az, hogy prófétáljon, s ahogy Pál is mondta – jaj nekem, ha nem hirdetem az evangéliumot. Miért is fordulunk egymás felé? Mert Krisztus szeretete nem hagyja, hogy mást tegyünk, igényt tart az életünkre, nem csak a fölöslegre, mint ahogy Pál sem volt „hobbikeresztény”, s ma is látni sokakat, akiknek az egész életét leköti ez. Isten igéje erőforrás, mely rendben tartja az életünket és a hitünket, s látszólag erőnkön felüli feladatokra buzdít bennünket. Illés próféta idejében is voltak ilyen emberek, s ma, Váradon is több ezren vannak.

Együtt

„Nézzetek körül és üljetek le melléjük és imádkozzatok együtt, hogy ne veszítsétek el egymást” – mondta a lelkipásztor, aki később többek között azért is imádkozott: Isten lelke szálljon le ránk nap mint nap, hogy a békességet szolgálhassuk, s áldás legyen minden szolgálatunkon.

Miután az egybegyűltek közösen elmondták a miatyánkot, Veres Kovács Attila parókus lelkész szólt a jelenlévőkhöz. Mint mondta, az ökumenizmus ez alkalommal csak a város különböző részeinek református gyülekezeteire vonatkozik, s nem arra, hogy más felekezetek is jelen lennének, mégis örül annak, hogy ennyien eljöttek. Köszönetet mondott a közreműködőknek.

Kuti József bemutatta a kecskeméti gyülekezetet, mely különösen egybeforrott, s évszázadok óta intézményfenntartó gyülekezet. Meleg Vilmos színművész szavalatával folytatódott az ünnepség: Tóth István Tamás könyörgése című verse hangzott el.

Az ünnepség elején a gyülekezet felnőtt kórusa lépett fel, a prédikáció után pedig a gyermekkórus, Kis Huba Ernő, Kis Tünde, Szakács Zoltán és Tamás Péter Tibor vezetésével. Végül Mező Gábor kecskeméti presbiter szavalt, Füle Lajos Futás című versét hallgathatták meg az egybegyűltek.

Neumann Andre

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!