ERDON Helyi hírek

2014.03.12. 15:17

Lélekből komponált művek

Cristina Anghelescu és Ioana Cristina Goicea hegedűművészek (anya és lánya) lesznek a csütörtök esti hangverseny vendégművészei. Részt vettek a filharmónia tegnapi sajtótájékoztatóján.

Cristina Anghelescu és Ioana Cristina Goicea hegedűművészek (anya és lánya) lesznek a csütörtök esti hangverseny vendégművészei. Részt vettek a filharmónia tegnapi sajtótájékoztatóján.

Foica László, a Nagyváradi Állami Filharmónia művészeti igazgatója elmondta: mindketten a filharmónia régi barátai, akik ezúttal a komolyzene két valódi gyöngyszemének előadásában működnek közre.

Cristina Anghelescu bukaresti hegedűművész, az ország legjobbjai között van számon tartva. A szerdai sajtótájékoztatón elmondta: már a nyolcvanas évektől együttműködött a filharmóniával, akkoriban a színház termében voltak a hangversenyek. Lemezek is készültek abban az időben, ezek létrejöttében szintén részt vállalt.

Javulás

Mint megjegyezte, az utóbbi években lényeges javulást észlel a Nagyváradi Filharmónia zenekaránál, ez annál is szembetűnőbb, mivel az ország többi filharmóniájánál az utóbbi tíz-tizenöt év során épp az ellenkezője történt. Javulás alatt a rend, a fegyelem és az előadások színvonalának növekedését érti. Mindezt a filharmónia két karmesterével hozta összefüggésbe, akiknek egyúttal gratulált is e teljesítményükért.

A csütörtöki hangversenyen Beethoven D-dúr hegedűversenyét (op. 61), valamint Brahms D-dúr hegedűversenyét (op. 77) mutatják be. Cristina Anghelescu ezekkel kapcsolatban elmondta: a két mű egymás „testvére”, egymást kiegészíti, „egyik szebb, mint a másik”. Amint Ioana Cristina Goicea hozzátette, egyúttal nehezek, valamint „nyíltak” is, azaz kompozíciójukból kifolyólag az esetleges hibák jól hallhatóak.

Mindkettő alapvető alkotásnak számít, önálló szólistánál elképzelhetetlen, hogy ezek ne szerepeljenek a repertóriumában. Ő maga már több százszor adta elő ezeket, de minden alkalommal alaposan fel kell készülnie, s még mindig újdonságokat tud felfedezni bennük.

Lélekből

Ioana Cristina Goicea harmadik alkalommal van Váradon, itt édesanyjával együtt még nem lépett fel, tudtuk meg.

A sajtótájékoztatón részt vett Jankó Zsolt, a Nagyváradi Állami Filharmónia, valamint a Kolozsvári Magyar Opera karmestere is, aki hozzátette: egy kicsit a zeneszerző bőrébe kell képzeld magad, hogy megértsd a műveket. Így szinte érzed, milyen lelkiállapotban szerezték a zenét. Brahms egy kissé testesebb volt, s a zenéje is testes, súlyos – mondta a karmester.

Míg szerzőik éltek, egyik mű sem szerzett elismerést, tudtuk meg a sajtótájékoztatón. Bár Brahms zongoraművész volt, ezt a darabot hegedűre írta, s Joseph Joachim hegedűművész nyújtott segítséget abban, hogy a hegedű sajátosságaihoz idomuljon. Korabeli zeneszerzők butaságnak minősítették a hegedűversenyt, pedig a mély átéléssel, lélekből komponált mű klasszisokkal értékesebb azoknál, amelyekre amazok büszkék voltak. Ezt a hangversenyt egyébként maga Brahms és Joachim is előadta annak idején a szebeni filharmóniában.

Fesztivál

Véglegesítették a március 18. és 27. közötti, öt hangversenyből álló A tavasz ünnepei Nagyváradon 2014 című komolyzenei fesztivál programját is, melyen több japán vendégművész is fellép majd. Többek között Vivaldi-, Mozart-, Händel-, Chopin-, Enescu-, Bach-, Mendelssohn- és Beethoven-művek hangzanak majd el.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!