ERDON Helyi hírek

2012.02.05. 13:50

Leckekoncert a Filharmóniában

A Nagyváradi Állami Filharmónia február 3-án délelőtt leckekoncertet szervezett az Enescu-Bartók hangversenyteremben. Az eseményre sok diák érkezett.

 

A leckekoncertet az Il pastor fido nagyváradi régizene-együttes tartotta, a téma pedig a régizene volt. A művészek reneszánsz és barokk hangszereket mutattak be. A jelen levő fiatalok Georg Friderich Handel és Antonio Vivaldi művein keresztül ismerkedhettek meg a hangszerekkel és a régizenével. Elhangzott, hogy a reneszánsz és a barokk korban, mikor még a technika gyermekcipőben járt, ha az emberek zenét akartak hallgatni, akkor csak az élőzene állt a rendelkezésükre, amit vagy saját maguk keltettek életre vagy zenészeket kértek fel. A leckekoncert alatt a diákok megismerkedhettek a csembalóval és több fúvós hangszerrel, köztük a furulyával, fuvolával, oboával, egy ősi egyiptomi fúvóshangszerrel és a fagottal. Az idők során talán a fúvóshangszerek kinézete és szerkezete változott a leggyakrabban. A kezdetben fából készült fuvolát ma már leggyakrabban fémből készítik, a modern fuvolán és az oboán is több billentyűzet van, mint elődeiken. A jelen levő diákoknak volt alkalmuk a barokk fuvola és oboa hangját összehasonlítani a modern hangszerekével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!