Lakossági fórumot szerveztek a városházán

Nagyvárad - Az európai parlamenti választásokra készülődve az RMDSZ kedd este lakossági fórumot szervezett a váradi városháza nagytermében. Biró Rozália és Sógor Csaba képviselőjelöltek válaszoltak a kérdésekre.

A városháza nagytermét zsúfolásig megtöltő érdeklődőket Szabó Ödön, az RMDSZ megyei ügyvezető elnöke köszöntötte, bemutatva a szervezet EP- képviselőjelölt listájának első öt helyezettjét, mely személyek közül a második helyen levő Sógor Csaba szenátor és a negyedik poziciót elfoglaló Biró Rozália alpolgármester vett részt a fórumon. Felszólalásaiban, illetve lakossági kérdésekre válaszolva Sógor Csaba kihangsúlyozta: az Új honfoglalás kampányszlogen a tudás, az összefogás, a tenni akarás, a rend és a fegyelem vezérelte cselekvésre buzdít, hiszen csakis együtt van esélyünk a megmaradásra. A keresztény értékrend felvállalása azt jelenti, hogy nem egy választás vagy ciklus erejéig kell tervezni, hanem az örökkévalóságig. A keresztény ember nem magányos harcos, mert közösségben gondolkodik és tisztában van vele, hogy nem csak bűn létezik, hanem bocsánat és újrakezdés is.

A szenátor véleménye szerint nem a közvélemény kutatásokat kell megnyerni, hanem az eredményekre kell koncentrálni. Mindenképpen el kell menni szavazni, mert “annyi esélye van az RMDSZ-nek, amennyi a szavazók kezében van most”. Megitélésében ezt kell tenni többek közt azért is, mert sok olyan példát lehet találni, ahol a szervezet ennek köszönhetően ért el jó eredményeket a helyhatósági választásokon. Sógor Csaba ugyanakkor annak a véleményének is hangot adott, hogy Tőkés László püspök azért nem vállalta a közös listán való indulást, mert egyrészt elvesztette a bizalmát az RMDSZ-ben, másfelől pedig rossz tanácsokkal látták el.

 

Nics idő tétovázni

Biró Rozália úgy vélte: az elmúlt tizenhét évben sok olyan pozítiv esemény történt a romániai magyarság életében, amelyekre azelőtt gondolni sem mertünk. Az RMDSZ felvállalta az összmagyarság képviseletét, s bár vannak dolgok, amelyeket nem valósított még meg, ez nem jelenti azt, hogy fel kell adnia. Az EP-választások az 1989 után íródott történet “kezdetének a végét jelentik”, csak rajtunk múlik, hogy élünk azon történelmi lehetőségünkkel és felelőségünkkel, hogy képviseltessük magunkat Brüsszelben, hangsúlyozta az alpolgármester, majd hozzátette: ha az egységet akarjuk képviselni, ki is kell állnunk mellette: “nincs jogunk megsértődni, mert kompromisszumra kell törekedjünk”. Nincs idő tétovázni és siránkozni, mert igen nagy szükségünk van arra, hogy az eddig elért eredményeket meg tudjuk védeni, fogalmazott.

 

Ciucur L. Antonius

 Súlyos étkezési zavarokkal küzdött Taylor Swift (videó)
Az énekesnő a róla készült dokumentumfilm kapcsán beszélt a betegségéről.
Légszennyező anyagokat elnyelő buszokat állítanak forgalomba
Egy-egy jármű egy teniszlabda súlyú szennyező anyagot vonhat ki a levegőből 100 nap alatt.
IGSU: Napi átlagban tizenkilenc lakástűz üt ki az országban
Tavaly több mint 250 ember esett áldozatául a mintegy 6800 lakástűznek Romániában, ami napi átlagban tizenkilenc esetet jelent – derül ki az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság (IGSU) szombaton közzétett adatsorából.
Porig égett egy menedékház a Kudzsiri-havasokban
Leégett szombatra virradóan egy menedékház a Kudzsiri-havasokban, a tűz átterjedt két másik közeli épületre is, áldozatok nem voltak – tájékoztat a Fehér Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU).
Az inzulinpumpa a legjobb az 1-es típusú cukorbetegeknek
Január elseje óta a gyerekek és a nappali tagozatos tanulók 98, a felnőttek 80 százalékos támogatással juthatnak hozzá az eszközhöz.