Lakossági fórumot szerveztek a városházán

Nagyvárad - Az európai parlamenti választásokra készülődve az RMDSZ kedd este lakossági fórumot szervezett a váradi városháza nagytermében. Biró Rozália és Sógor Csaba képviselőjelöltek válaszoltak a kérdésekre.

A városháza nagytermét zsúfolásig megtöltő érdeklődőket Szabó Ödön, az RMDSZ megyei ügyvezető elnöke köszöntötte, bemutatva a szervezet EP- képviselőjelölt listájának első öt helyezettjét, mely személyek közül a második helyen levő Sógor Csaba szenátor és a negyedik poziciót elfoglaló Biró Rozália alpolgármester vett részt a fórumon. Felszólalásaiban, illetve lakossági kérdésekre válaszolva Sógor Csaba kihangsúlyozta: az Új honfoglalás kampányszlogen a tudás, az összefogás, a tenni akarás, a rend és a fegyelem vezérelte cselekvésre buzdít, hiszen csakis együtt van esélyünk a megmaradásra. A keresztény értékrend felvállalása azt jelenti, hogy nem egy választás vagy ciklus erejéig kell tervezni, hanem az örökkévalóságig. A keresztény ember nem magányos harcos, mert közösségben gondolkodik és tisztában van vele, hogy nem csak bűn létezik, hanem bocsánat és újrakezdés is.

A szenátor véleménye szerint nem a közvélemény kutatásokat kell megnyerni, hanem az eredményekre kell koncentrálni. Mindenképpen el kell menni szavazni, mert “annyi esélye van az RMDSZ-nek, amennyi a szavazók kezében van most”. Megitélésében ezt kell tenni többek közt azért is, mert sok olyan példát lehet találni, ahol a szervezet ennek köszönhetően ért el jó eredményeket a helyhatósági választásokon. Sógor Csaba ugyanakkor annak a véleményének is hangot adott, hogy Tőkés László püspök azért nem vállalta a közös listán való indulást, mert egyrészt elvesztette a bizalmát az RMDSZ-ben, másfelől pedig rossz tanácsokkal látták el.

 

Nics idő tétovázni

Biró Rozália úgy vélte: az elmúlt tizenhét évben sok olyan pozítiv esemény történt a romániai magyarság életében, amelyekre azelőtt gondolni sem mertünk. Az RMDSZ felvállalta az összmagyarság képviseletét, s bár vannak dolgok, amelyeket nem valósított még meg, ez nem jelenti azt, hogy fel kell adnia. Az EP-választások az 1989 után íródott történet “kezdetének a végét jelentik”, csak rajtunk múlik, hogy élünk azon történelmi lehetőségünkkel és felelőségünkkel, hogy képviseltessük magunkat Brüsszelben, hangsúlyozta az alpolgármester, majd hozzátette: ha az egységet akarjuk képviselni, ki is kell állnunk mellette: “nincs jogunk megsértődni, mert kompromisszumra kell törekedjünk”. Nincs idő tétovázni és siránkozni, mert igen nagy szükségünk van arra, hogy az eddig elért eredményeket meg tudjuk védeni, fogalmazott.

 

Ciucur L. Antonius