ERDON Helyi hírek

2018.05.24. 13:26

Külügyekről tárgyalt Zágrábban és Berlinben

Két témáról beszélt az RMDSZ-nél csütörtökön tartott nagyváradi sajtótájékoztatóján Biró Rozália képviselő, a román parlament külügyi szakbizottságának elnöke. Zágrábi és berlini útjáról számolt be.

Két témáról beszélt az RMDSZ-nél csütörtökön tartott nagyváradi sajtótájékoztatóján Biró Rozália képviselő, a román parlament külügyi szakbizottságának elnöke. Zágrábi és berlini útjáról számolt be.Május 13-14-én Zágrábban tanácskozott a Közép-európai Kezdeményezés (KEK), mely a térség országai közötti kapcsolatok legnagyobb, nem intézményesített kerete, 10 európai uniós és nyolc EU-n kívüli állam a tagja. Célja a regionális együttműködés erősítése, illetve az integráció elmélyítése. Biró Rozália a három fős romániai küldöttség vezetőjeként vett részt az eszmecserén, mint a parlament külügyi szakbizottságának elnöke. A téma a turizmus fenntarthatósága volt, az ezzel kapcsolatos stratégiák megvalósítása, tekintettel a globális tendenciákra, úgymint: a versenyképesség növelése, a minőségre való összpontosítás, pozitív benyomás kialakítása a térségről, illetve Európáról, és turisztikai desztinációként történő népszerűsítése, odafigyelés a szegmens gazdasági vetületére is stb. Makroregionális szinten Románia két, a turizmust fejlesztő stratégiában érintett, a Kárpát-stratégiában és a Duna-stratégiában, és felszólalásában Biró Rozália azon meggyőződésének adott hangot, hogy európai kontextusban nagyobb figyelmet érdemel a közép- és dél-kelet-európai országok közti regionális szintű kooperáció.

Berlinben

Május 14-18. között Németországba vezetett egy hivatalos útja a külügyi szakbizottság elnökének, ahol találkozott mások mellett Andreas Michaelisszel, a szövetségi állam külügyminisztériumának államtitkárával, dr. Arend Ötker üzletemberrel, a Társaság a Német Külpolitikáért vezetőjével, és Norbert Kartmannal, Hessen tartomány parlamentjének elnökével. Valamennyi megbeszélésen szóba került a globális kihívásokra feleletet szándékozni adó úgynevezett Európai Agenda, a nyugat-balkáni államok uniós integrációját elősegítő Berlini folyamat, az EU 2020 utáni, több évre előtekintő pénzügyi kerete, valamint a schengeni térség működése. Egyebek mellett kérésként elhangzott, hogy hatékonyabb és határozottabb együttműködésre van szükség az EU nagyobb és befolyásosabb, illetve a kisebb és később csatlakozott tagállamai között.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!