ERDON Helyi hírek

2015.01.21. 15:25

Különlegesnek ígérkező hangverseny

Romantikus művek kerülnek terítékre a Nagyváradi Filharmónia csütörtök esti hangversenyén, s az előadás különlegesnek ígérkezik,mondta el Romeo Rîmbu karmester a szerdai sajtótájékoztatón.

Romantikus művek kerülnek terítékre a Nagyváradi Filharmónia csütörtök esti hangversenyén, s az előadás különlegesnek ígérkezik,mondta el Romeo Rîmbu karmester a szerdai sajtótájékoztatón.

Virtuozitás és tartalmasság jellemzi a csütörtök esti hangverseny programját, s a másodikként előadott Moszkovszkij zongoraversenyhez könnyedségre és kreativitásra van szükség, tudtuk meg Romeo Rîmbu karmestertől. Amint a próbák során kiderült, a fiatal vendégművész, Teodora Tonea Owen nagyszerűen helytáll, úgyhogy a közönségnek különleges élményben lesz része, tette hozzá.

Esemény lesz

A holnap esti hangversenyen M. P. Muszorgszkij Éj a kopár hegyen című műve, a már említett E-dúr zongoraverseny, valamint Dvořák IX., Új világ szimfóniája hangzik el. Míg az első és a harmadik olyan ismert mű, melynek értéke az idők során nyert bizonyságot, a zongoraversenyt viszonylag ritkán adják elő – de például ő maga ezt vezényelte először, 1988-ban. Az azóta eltelt évek során nem változott alapvetően a felfogása, viszont tapasztalatot nyert és hatékonyabban képes alakítani a zenekar előadásán, így egy jól körvonalazott, a feszültséget és az ellazulást hatásosan kidomborító produkcióban lesz része a közönségnek. „És mi nem fogunk megelégedni azzal, amit a művek nyújtanak, hozzáadjuk saját energiánkat is, így valóságos zenei eseményre lehet számítani” - tette hozzá a karmester.

Aktuális

A csütörtöki hangverseny vendégművésze Teodora Tonea Owen 25 éves zongoraművész, aki Fehér megyében született, Nagyváradon nevelkedett, Skóciában végezte el a konzervatóriumot, egy olaszországi ösztöndíjat nyert, jelenleg pedig férjével együtt az Amerikai Egyesült Államokban él, jelenleg tanulmányait folytatja. A fellépés lehetőségéért nagyon hálás, jegyezte meg, hiszen most pont a tapasztalatszerzést tartja a legfontosabbnak. Azért esett választása a zsidó származású Moszkovszkij által írt zongoraversenyre, hogy a holokauszt túlélőivel szembeni tiszteletét fejezze ki. Mindennek az aktualitását a január 27-i Holokauszt Emléknap adja; Nagyvárad sokat köszönhet egykor jelentős zsidó közösségének, mondta a fiatal zongoraművész, hozzátéve, hogy személyesen is ismer pár nagyváradi túlélőt, s reméli, hogy jelen lesznek az előadáson. Egyúttal különösen szereti ezt a zongorajátékot, melyet az ellentétek jellemeznek: az első rész nagyszabású, a második pedig színes és újszerű. Bár a második rész eredetisége megkérdőjelezhető, különleges energiatöltés, kidolgozás és inventivitás jellemzi. „Meg vagyok győződve arról, hogy a publikum melegen fogja fogadni ezt az őszinte és energiával teli előadást” - jegyezte meg Romeo Rîmbu.

A sajtótájékoztató végén Tódor Albert, a Nagyváradi Filharmónia igazgatója elmondta: sajnos gyakran előfordul, hogy nézők kisgyerekekkel érkeznek, akik rendszerint zavarják az előadást, úgyhogy ezentúl a szabályzatnak megfelelően hatévesnél kisebbeket nem fognak beengedni a hangversenyre.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!