ERDON Helyi hírek

2012.10.10. 14:55

Különleges városnapi koncert

Első alkalommal vesznek részt a Nagyváradi Állami Filharmónia koncertjén a kriályi ház tagjai. Szerdán szó esett a pénteki, városnapi zenei eseménnyel kapcsolatos részletekről.

Első alkalommal vesznek részt a Nagyváradi Állami Filharmónia koncertjén a kriályi ház tagjai. Szerdán szó esett a pénteki, városnapi zenei eseménnyel kapcsolatos részletekről.

 

Amint Tódor Albert, a Nagyváradi Állami Filharmónia igazgatója elmondta, egyeztetés zajlott a filharmónia, valamint a királyi ház között a színházban megtartandó péntek 19 órai koncert programját illetően. A királyi ház protokollfőnöke küldött egy programjavaslatot, a filharmónia veztősége pedig jobbnak látta módosítani, így egyeztetések következtek, a végén pedig a kriályi ház rábólintott a programra. Az eredeti javaslat szerint Strauss Kék Duna Keringőjének is a programban kellett volna szerepelnie, ám a filharmónia azt inkább egyéb alkalmakkor – például az Újévi Koncerten szokta műsorra tűzni, ezért C. Saint-Saens Bevezetés és rondo kapriccioso, op.28 művét javasolták, amit a királyi ház el is fogadott.

Premier

A királyi ház másik javaslata az volt, hogy ne legyen szólista, ám a bérletesekre való tekintettel a filharmónia Gabriel Croitoru bukaresti hegedűművészt kooptálta, s ezt is jóváhagyta a királyi ház. A koncert díszmeghívottjai Radu és Miklós hercegek, valamint Mária-Magdolna főhercegnő, Mária királyné unokája – s ez premiernek számít, mivel, amint a sajtótájékoztatón elhangzott, a királyi ház tagjai első alkalommal vesznek részt a filharmónia koncertjén. Az eseményen – szintén a királyi ház javaslata alapján – nem hangzanak el beszédek, köszöntők. A királyi ház tagjai Mária királyné szobrának leleplezése alkalmából szólalnak majd fel.

Összevonták

Mivel nem voltak anyagi lehetőségek arra, hogy külön ünnepi koncertet szervezzenek, a pénteki eseményt összevonták a szokásos heti koncerttel, tudtuk meg. Az első tíz sorban a bérletesek kapnak helyet, a többiben, illetve a páholyokban a meghívottak, jegyeket pedig a kakasülőre lehet váltani, 15 lejért, a színház pénztáránál. Amint Romeo Rîmbu karmester megjegyezte, bízik benne, hogy a protokollhelyek nem lesznek üresek, s a meghívottak jelzik, ha nem tudnak eljönni, helyet adva így azoknak, akik viszont szívesen lennének jelen.

Részletek

Amint a filharmónia honlapján – www.oradeaphilharmony.ro – magyarul is olvasható, az első mű Georg Friedrich Händel Zadok the Priest koronázási himnusza, melyet a zeneszerző eredetileg II.György 1727. évi megkoronázására írt; a mű azóta a brit uralkodóház egyik legfőbb szertartási zenéje. Viszont sokak számára azért fog ismerősen hangzani, mert egy része a Bajnokok Ligája himnuszában is szerepel. Következik C. Saint-Saens Bevezetés és rondo kapriccioso, op.28 című, nagy ráérzést és virtuozitást igénylő műve, melyen Gabriel Croitoru hegedűművész Enescu egykori Guranieri hegedűjét szólaltatja meg. Ezt követi Liszt magyar rapszódiája, mely súlyos, kifejező mű, majd Enescu román poémáját játsszák majd el, melyet a zeneszerző 16 éves korában írt. Romeo Rîmbu szerint a harminc perces mű nem csak ahhoz képest kiváló, hogy George Enescu ilyen fiatalon írta, hanem amúgy is az. A hangversenyen a Filharmónia Énekkara is közreműködik, Lászlóffy Zsolt karigazgató felkészítésében.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!