ERDON Helyi hírek

2016.03.23. 12:55

Különleges nagycsütörtöki hangverseny

Különleges hangulatú hangversennyel igyekszik megajándékozni a Nagyváradi Filharmónia azokat, akik nagycsütörtököt ünneplik. Mozart és Beethoven egy-egy művét adják elő.

Különleges hangulatú hangversennyel igyekszik megajándékozni a Nagyváradi Filharmónia azokat, akik nagycsütörtököt ünneplik. Mozart és Beethoven egy-egy művét adják elő.

Elsőként Beethoven 1., C-dúr zongoraversenyét adják elő a csütörtöki hangversenyen, majd Mozart Requiemjét hallgathatja meg a közönség. Amint Tódor Albert, a filharmónia igazgatója a szerdai sajtótájékoztatón elmondta, a csütörtöki hangverseny programjának összeállításakor azokra gondoltak, akik nagycsütörtököt ünneplik, ezért különleges, ünnepi hangulatú hangversenyre számíthat a közönség.

Átlényegülés

A hangverseny vendégművészei részben Váradról származtak el, zongorán pedig Kyoko Tagawa japán zongoraművész közreműködik, aki viszont nem vett részt a sajtótájékoztatón.

Lászlóffy Zsolt, a filharmónia énekkarának karigazgatója elmondta: régóta szeretett volna együttműködni Ciprian Marinescu karmesterrel, ez most premierként jött létre egy olyan zenei remekmű kapcsán, mint a Requiem. Pataki Adorján, a Kolozsvári magyar Opera tenorja arról szólt: közismert, hogy Mozart nem tudta befejezni a művet, melyet utóbb Franz Xaver Süssmayr egészített ki, valószínűleg Mozart vázlatai alapján. A Nagyváradon született Kristófi Ágnes szoprán énekesnő, a Budapesti Országos Filharmónia kórusának tagja elmondta: korábbi, nagyváradi hangversenye alkalmából még édesapjával is találkozott, most már ez a nem történhet meg, azonban a mű maga átlényegülést, találkozást jelent számára, s mindenkinek azt kívánja, élje át ezt a találkozást. Lászlóffy Zsolt hozzátette: az ember addig nem hal meg, amíg van, aki őrizze az emlékét, s ő úgy érzi, mindkettőjüknek az édesapja olyan életművet hagyott hátra, mely halhatatlanná teszi őket.

Kiváltságosak

Sándor Árpád énekes, a Kolozsvári Magyar Opera munkatársa azt hangsúlyozta ki: Romániában sajnos nem adnak elő elég gyakran Mozart műveket, „de amikor mégis, akkor döbbenünk rá, milyen szerencsések vagyunk”. Varvari Gabriella szopránénekesnő, a Temesvári Román Opera szólistája megköszönte kollégái együttműködését, s annak adott hangot: örül neki, hogy a zene közel hozza őket. Végül Ciprian Marinescu karmester, aki jelenleg az oszakai Harmonious kamarazenekar koncertmestere és szólistája, elmondta: Mozart művében minden egyes hangjegy tökéletesen „a helyén van”, kiváltságosaknak érezhetik magukat, hogy ezt a művet adhatják elő. Egyúttal kihangsúlyozta: a filharmónia énekkara különleges teljesítményt nyújt, öröm számára az együttműködés.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!