ERDON Helyi hírek

2013.05.15. 14:33

Különleges barokk kamarakoncert

Nagyvárad - A barokk zene rejtelmeibe nyújtanak betekintést Petr Zejfart és Michele Barchi olasz művészek az következő napokban. A tanfolyam különleges koncerttel zárul, a Római Katolikus Püspöki Palota dísztermében.

Nagyvárad - A barokk zene rejtelmeibe nyújtanak betekintést Petr Zejfart és Michele Barchi olasz művészek az következő napokban. A tanfolyam különleges koncerttel zárul, a Római Katolikus Püspöki Palota dísztermében.

 

A barokk zene előadásmódjának tradíciója az idők során elveszett, a rekonstruálás hosszú folyamata a XX. Században kezdődött el – mondta el Kristófi János projektfelelős, a Partiumi Keresztény Egyetem docense, a római katolikus székesegyház karnagya. A korabeli kottákon ugyanis nem jegyezték fel következetesen a módosító jeleket, a díszítések csak elvétve szerepeltek rajtuk és sok esetben a ritmus sem egyértelmű, mivel ezeket a korabeli zenész mind tudta. Mostanra a műfaj szakértői már úgy tudják előadni a barokk zeneműveket, hogy azok úgy hangozzanak, mint a XVIII. században.

Dönthetnek

Rengeteg leírás létezik amúgy, de személyes útmutatás nélkül nem biztos, hogy jó eredmény érhető el, tette hozzá a projektfelelős, aki azt is elmondta: míg a romantikus zene első sorban az érzelmekre hat, a barokk zenének konkrétan értelmezhető nyelvezete van, ennek az elfeledett közlésrendszernek a rejtelmeibe avatják be az olasz művészek a kurzus résztvevőit.

A Posticum Kulturális Központ által szervezett, péntektől hétfőig tartó tanfolyamra váradi, kolozsvári, szegedi és debreceni kamaraegyüttesek és szóló hangszeresek jelentkeztek. Különlegessége, hogy a résztvevők nem egy meghatározott koncertprogramot dolgoznak ki, hanem mindegyikük eldöntheti, hogy mely darab kidolgozásához igényli a két olasz művész segítségét.

Premier

A tanfolyamot követően Petr Zejfart és Michele Barchi Nagyváradon, illetve Kolozsváron lép fel. A váradi hangverseny, melyet a Római Katolikus Püspökség szervezett a Posticummal közösen, hétfőn délután 19 órától kezdődik, a Római Katolikus Püspöki Palota dísztermében. Mint megtudtuk, a csembaló és blockflöte kamarakoncert ritkaságszámba megy Váradon, ezenkívül, ahogy Kristófi János fogalmazott, „a nagyváradi közönség először hallhat élőben ilyen szintű barokk koncertet”. A színvonalat biztosítja a barokk palota díszterme is, mely kifejezetten koncertek és színházi előadások számára készült. A hangversenyre mindenkit várnak, aki szereti a zenét és valódi élményben szeretne részesülni. A program olasz, német és francia barokk zeneszerzők mesterműveiből nyújt válogatást, s ezeket a műveket Váradon premierként mutatják be. A belépés díjtalan.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!