ERDON Helyi hírek

2010.05.30. 19:01

Két ország, egy cél, közös siker!

<p>Szatmár megye - Határon átnyúló együttműködési program keretében egy párbeszédre alapuló konferenciát tartottak Szatmárnémetiben a szociális problémákról.</p>

Vasut Doina, a Szatmár Megyei Szociális Gondozói Hivatal (SPAS) igazgatónője mutatta be a Szatmárnémetiben működő szociális szolgáltatásokat. A kétnyelvű (román-magyar) bemutatás során elhangzott, hogy a SPAS küldetése a megelőzés és az elsődleges beavatkozás. Elsősorban az egyedülálló személyek és a nehéz helyzetű családok támogatását tartják szem előtt, céljuk az egyén életminőségének javítása, ha erre nem képes saját erejéből. Az igazgatónő fontosnak tartotta kihangsúlyozni a szociális területen tevékenykedő többi alapítvány és szervezet munkáját, illetve az ezekkel való együttműködést. Vasut Doina előadását követően Gnandt Gábor, a Langdon Down Transilvania Egyesület (ALDT) projektekért felelős igazgatója elmondta, az ALDT egy civil szervezet, mely még 2005-ben jött létre, olyan szülők kezdeményezésére, akik szükségesnek találták a speciális szakszolgáltatás nyújtását a Down-kóros, valamint a szellemi fogyatékos személyeknek, úgy, hogy megfeleljenek az érintett családok igényeinek, az a céllal, hogy az egyesület egyesítse a nehéz helyzetben levő családokat egy jobb érdekképviselet és védelem érdekében. A nyíregyháziak részéről Nagy Tímea Zita igazgatónő, a Szent Kamill „Életet az Életnek" Közhasznú Alapítványt mutatta be, mely szervezet arra törekszik, hogy a Nyíregyházán, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében és az Észak-Alföldi Régióban fogyatékkal élők társadalmi kohézióját erősítsék, életminőségüket javításák, az aktív állampolgári létük fenntartását segítsék, és a szociális problémákat kezeljék. Mészáros Gábor bemutatta a 2003-ban alakult nyíregyházi Mentálhigiénés központot, melynek feladata a város közigazgatási területén fogyatékkal élő (értelmi-, mozgás-, érzékszervi), valamint mentális problémákkal küzdő személyek, illetve azok családjainak mentális, szociális segítése.

Special Olympichs

Kerti Gyöngyi, a Langdon Down Transilvania Egyesület alapítója a Special Olympichs elnevezést viselő programot mutatta be, mely program biztosítja a fogyatékkal élő fiatalok sportversenyeken való részvételét, és esélyt ad ezen speciális fiataloknak is a győzelem ízének és örömének megismerésére. A két ország szakembereinek és fogyatékkal élő fiataljainak találkozása keretében május 29-én a Hám János Római Katolikus Iskolaközpont dísztermében művészeti előadásokat muattak be a román és magyar fogyatékos fiatalok, míg vasárnap a Traian Vuia Műszaki Kollégium sporttemében szervezték meg a Special Olympichs sportviadal szatmárnémeti szakaszát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!