ERDON Helyi hírek

2008.11.05. 16:02

Két hét múlva kezdődik a SPOT

<p>Szatmár megye - November 20–23 között kerül megrendezésre Nagykárolyban, az a színjátszó fesztivál, melynek idei mottója: „A város a színházzal van elfoglalva.”</p>

Ez második alkalom, amikor a nagykárolyi Művelődési Ház megszervezi a színjátszó egyetemek csoportjai számára rendezett nemzetközi fesztivált, a SPOT–ot. A rendezvénnyel kapcsolatosan Sarvadi Paul kulturális referens, főszervező, valamint Georgescu Bogdan igazgató tartottak sajtótájékoztatót szerda délelőtt.

A fesztivál megszervezésének ötlete abból kifolyólag született, hogy a szervezők szerették volna, ha a hazai és a külföldi színház és filmművészeti egyetemeken tanuló csoportok lehetőséget kapnak a bemutatkozásra, valamint az ismerkedésre, kapcsolatteremtésre. Mivel ilyen jellegű eseményt nem szerveznek országos szinten, kezükbe vették a megvalósítást és megszületett az első SPOT, egy évvel ezelőtt.

Sokat tanultak az első rendezvényből, idén kicsit más lesz minden, mondta Sarvadi Paul. Elképzelésük szerint a nagykárolyi fesztivált évek múlva az ország egyik legrangosabb kulturális eseményei között tartják majd számon.

Két helyszínen

Idén, mivel a színház épülete zárva van, a megfelelő helyszín kiválasztása jelentette a legnagyobb problémát a szervezés során. Az elképzelések szerint tartottak volna előadást például a nagykárolyi zsinagógában is, de mivel késő ősszel rendezik a fesztivált, nem tudták volna fűteni a hatalmas épületet. Így két helyen: a Károlyi kastély nagytermében és a Szent László Közösségi Házban kerül sor az előadásokra.

Az idei SPOT résztvevői: Nagyváradi Zeneművészeti Egyetem – Színjátszó szak, harmadik évfolyamú román tagozata, Kolozsvári Színművészeti Egyetem – harmadik évfolyamú román tagozata, Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetem, harmadik évfolyamú román tagozata, és a szintén harmadik évfolyamú magyar tagozata, a szerbiai Újvidék Művészeti Akadémiájának másodéves hallgatóinak magyar tagozata, valamint a negyedik évfolyam magyar tagozata.

A három napon keresztül zajló fesztiválon neves színművészeti szakemberek is jelen lesznek majd. Naponta több előadásra is sor kerül. A szervezők mindenkit nagy szeretettel várnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!