ERDON Helyi hírek

2010.02.24. 11:57

Környezetvédelem Szovátán

<p>Maros megye – A megyében Szovátán vezetik be először városi környezetben a biológiailag lebomló hulladékok komopsztálását és újraértékesitését. Ez az első városi szinten koordinált és ellenőrzött komposztálási program, amelyet a szovátai Polgármesteri Hivatal szakosztálya es a marosvásárhelyi Rhododendron Egyesület közösen valósít meg.</p>

A Rhododendron Környezet és Természetvédelmi Egyesület által vezetett “Komposztálás - a hagyomány újra felfedezése” című pályázat partnerei a budapesti SZIKE Környezet és Egészségvédelmi Szervezet valamint Szováta Városi Tanácsa.
A projekt támogatását Izland, Liechtenstein és Norvégia kormányai biztosítják az Európai Gazdasági Térség Finanszírozási Mechanizmusa által. A projekt értéke 14.910 €, ebből 13.310 € (89,27%) az támogatók által nyújtott összeg.
A projekt időtartama 12 hónap és célja egy működő hulladékgazdálkodási modell megvalósítása egyéni háztartások és lakótársulások szintjén. A legnagyobb mennyiségű hulladék a városokból kerül ki, ennek jelentős összetevője biológiailag lebontható és hasznosítható.
A komposztálás régi, hagyományos módja a lebomló szerves hulladékok természetbe való visszafordításának, amely sajnos már vídeken is feledésbe merült.
Helyi komposztálás révén a lebomló hulladék mennyisége a keletkezési helyén csökken, az előállított komposztot pedig zöld területek fenntartására és kertekben lehet felhasználni majd.
A Megyei Hulladékgazdálkodási Tervnek megfelelően a biológiailag lebomló, tárolt hulladék aránya a 2005-ös évhez képest, 2016-ra el kell érje a 65%-ot olyan körülmények között amikor a lakosság és a helyi hatóságok nem rendelkeznek elegendő információval és gyakorlati ismeretekkel a komposztálás terén.
A szovátai projekt hozzájárul a komposztálás népszerűsítéséhez a lakosság és a helyi hatóságok körében, a biológiailag lebomló hulladékok komposztálásához lakótásulások és egyéni háztartások szintjén és a hulladéklerakóhoz elszállított hulladék mennyiségének csökkenéséhez.
A résztvevő lakótársulások és az egyéni háztartások között 20 komposztáló láda kerül kiosztásra, s a komposztálás szakmai tanácsadással és a gyakorlati segítséggel (zöldjavak aprítása kerti aprítógéppel a helyszínen) valósul meg.
A tevékenységek monitorizálása során megszerzett és feldolgozott adatok a megyei hulladékkezelési program gyakorlati kivitelezésében nyújtanak segítséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!