ERDON Helyi hírek

2008.10.07. 14:44

Képzés a népművészeti motívumok újraélesztésére

<p>A hagyományos népművészeti motívumok és technikák felelevenítését, ezek ötvözését, külvilág elé tárását, a régi minták új hordozókon való alkalmazását, valamint a más nemzeti kultúrák textilmotívum-örökségéből való ihletődést tűzte ki célul az a képzéssorozat, amely 2008 október 11-én, szombaton 10,00 órától kezdődik az INEXTEX felnőttképzési projekt keretében.</p>

Az első képzés alkalmával a mintegy 18 résztvevőnek – akik között a Hargita megyeiek mellett egy Kovászna megyei és egy Maros megyei érdeklődő is van – kiosztják az oktatási anyagot, illetve betekintést nyújtanak a képzés további tartalmába, a munkafolyamatokba.A Hargita Megyei Tanács és a Csíki Székely Múzeum közös szervezésében megvalósuló képzéssorozat célja a hagyományos népművészeti motívumok és technikák felelevenítése, ezek ötvözése, külvilág elé tárása, a régi minták új hordozókon való alkalmazása, és a más nemzetiségű partnerek hasonló textilmotívum örökségéből való ihletődés. A projekt keretében digitalizálták a muzeális értéket képviselő textilmotívum-örökséget, annak érdekében, hogy könnyebben lehessen az érdeklődők elé tárni, ugyanakkor ösztönözzék a textilipari szereplőket is e motívumok termékeiken való alkalmazására.

A megoldások ismertetésére Bakó Klára és Esztány István textilművészek vállalkoztak és a két turnusban tartott képzések folyamán a Hargita megyei és a magyarországi Somogy megyei motívumok világába kalauzolják a résztvevőket. A képzések szakaszainak végén 2009. januárjában és júniusában helyi szintű bemutatót szerveznek, amely keretében a képzések addigi eredményeit mutatják be, majd 2009. szeptemberében Somogy megyében nemzetközi kiállítást szerveznek, amelyen bemutatják a tanfolyam partner-régióiból résztvevő hallgatói által készített termékeket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!