ERDON Helyi hírek

2014.10.15. 17:39

Közkedvelt kompozíciók koncertestje

Csütörtökön este hét órától a váradi filharmóniában hallgathatja meg a közönség a város szimfonikus zenekarának újabb koncertjét. Vezényel Federico Crisanaz, az est szólistája Andreas Iliuță zongoraművész lesz.

Csütörtökön este hét órától a váradi filharmóniában hallgathatja meg a közönség a város szimfonikus zenekarának újabb koncertjét. Vezényel Federico Crisanaz, az est szólistája Andreas Iliuță zongoraművész lesz.

A hangverseny műsorán három rendkívül értékes kompozíció szerepel. Elsőként W. A. Mozart: A színigazgató nyitányát (K.486) hallgathatja majd meg a nagyérdemű filharmonikusaink előadásában az Olaszországból érkezett Federico Crisanaz karmester irányításával, majd L. v. Beethoven: 5., Esz-dúr Imperial zongoraverseny (op. 73) következik, amelyben a szólót Andreas Iliuță zongoraművész játssza. Az est utolsó műsorszáma J. Brahms: IV., e-moll szimfóniája (op. 98) lesz.

Játék és komolyság

Mozart nyitánya hangulatát tekintve vegyes, játék és komolyság keveredik benne, amelyet – a lármás effektusok erre vallanak – a zeneszerző mindvégig parodisztikusnak szánt. A zongoraverseny – egyben Beethoven utolsó alkotása e műfajban – nemcsak hangnemét és bizonyos értelemben „katonás” jellegét tekintve rokona az Eroica-szimfóniának, hanem méreteiben – elsősorban nyitótételének monumentális arányaiban – is hasonló hozzá. A koncertet The Emperor, avagy Imperial alcímen is gyakran emlegetik, nyilvánvalóan Napóleon alakját és az Eroicát társítva hozzá. Brahms szimfóniáját pedig jól ismerhetjük összetéveszthetetlen édesbús melankóliájáról, ám ez a romantikus nosztalgia, a szenvedélyes és végtelen érző szív valójában a klasszikus mesterek iránti mély tiszteletben ölt formát. Az est karmestere, Federico Crisanaz Triesztben született, aki zenei tanulmányait szülővárosában kezdte el. Felsőfokú tanulmányait a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián végezte, hegedű és kamarazene szakon. Olyan neves zenészektől tanulhatott, mint Halász Ferenc, Tátrai Vilmos, Devich Sándor, Rados Ferenc és Kovács Dénes. Karrierje során a zenetörténet több nagyszabású művét vezényelte már. 2009-ben a Victor de Sabata fesztivál versenyének döntősei között volt. A hangverseny szólistája, Andreas Iliuță 1991-ben Olaszországban, román családba született. 1999-ben felvételt nyert a milánói Giuseppe Verdi konzervatóriumba, ahol olyan neves mesterek keze alatt tanulhatott, mint Edda Ponti, Michele Fedrigotti és Vincenzo Balzani. 2011-ben lép fel először a Nagyváradi Filharmónia zenekarával, melynek során Sz. Rahmanyinov 2., c-moll zongoraversenyét játszotta. 2014 szeptemberétől a svájci CSI Lugano zongora szakának mesteri hallgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!