ERDON Helyi hírek

2012.03.25. 18:24

Kötelességünk továbbadni tanításait

Születésének 72. évfordulója alkalmából Karácsonyi Péter Pro Urbe-díjas zenészre, zenetanárra emlékeztek tegnap Nagykárolyban.

Születésének 72. évfordulója alkalmából Karácsonyi Péter Pro Urbe-díjas zenészre, zenetanárra emlékeztek tegnap Nagykárolyban.

Idén lenne 72 éves Karácsonyi Péter zenetanár, a nagykárolyi könnyűzenei mozgalom alapítója, akinek az irányításával a Castelanii zenekar nemcsak helyi, hanem országos szinten is hatalmas elismerésre tett szert. A Nagykárolyban kialakult gazdag és színes zenei élet elsősorban neki köszönhető, hiszen rendkívüli hozzáértéssel évtizedeken keresztül jelentős tömegeket mozgatott meg és vezetett be a könnyűzene rejtelmeibe. A posztumusz Pro Urbe-díjat kapott zenész, oktató tavaly felavatott emléktáblája előtt tegnap seregnyien gyűltek össze – családtagok, barátok, ismerősök, tanítványok – elhelyezni koszorúikat.

A megemlékezést két korábbi tanítvány, Bogdan Georgescu, a nagykárolyi önkormányzat kulturális igazgatóságának vezetője, valamint Szűcs József, a művelődési központ könnyűzenei szakának irányítója nyitották meg ünnepi beszédeikkel, melyekben egyaránt kihangsúlyozták, hogy Karácsonyi Péter tanításai napjainkban is élnek, ezeket pedig kötelességünk ápolni és továbbvinni a következő generációk számára.

Minderre példaként szolgált a megemlékezés keretén belül fellépő fiatalok műsora. A Piticii zenekar, valamint a művelődési központ énekeseinek előadásait hallva mindenki megbizonyosodhatott arról, hogy Karácsonyi Péter szelleme továbbra is köztünk él, tanításai pedig nemzedékről nemzedékre szállnak tovább.

ifj. Deák Endre

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!