ERDON Helyi hírek

2008.04.01. 18:36

Korrupcióval vádolt vámos és határőr

<p>Bihar Szatmár megye - Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) nagyváradi területi osztálya vádat emelt egy volt vámos s egy határrendész ellen, akik hagytak az országba behozni egy személygépkocsit az illetékek befizetése nélkül, majd miután ez kiderült, megpróbálták megvesztegetni az ügyben vizsgálatot folytatókat.</p>

A petei határátkelőnél vámosként dolgozott, jelenleg a máramarosi illetékek begyűjtésével foglalkozó vámügyi irodában dolgozó Vasile Mic ellen megvesztegetés és megvesztegetésre való buzdítás jogcímén emeltek vádat, az ugyanannál a Szatmár megyei határátkelőnél határrendészként dolgozó Gavrila Ceuca ellen pedig megvesztegetés elfogadása miatt. A vizsgálati anyag szerint a 2003 szeptember 6-ra virradó éjszakán Ceuca 120 eurót kapott egy férfitól, aki Mic biztatására vesztegette meg a határrendészt, hogy ne kelljen illetéket fizetnie a Franciaországból hozott Skoda Fabiájára. Később a forgalomban igazoltatták az illetőt, kiderült, hogy nem fizettet vámgaranciát, s akkor fény derült a vesztegetésre is, az érintett feljelentette a vámost és a határrendőrt.

A nyomozati anyag szerint Mic hamis tanúzásra buzdította a gépkocsiban utazókat, s felajánlotta, hogy ha megmásítják eredeti vallomásukat, kifizeti a lefoglalt autó értékét. Mi több, 2006 decembere s 2007 januárja között a volt vámos az ügyben vizsgálatot folytató ügyészeket is megkörnyékezte, 15 ezer eurót ígért, ha nem emelnek vádat ellene. Az ügyet a szatmári Törvényszék tárgyalja majd, adta hírül a Mediafax.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!